Korona uticala na broj sklopljenih brakova u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Od početka 2022.godine do sada u Nišu venčalo se 34 mladenaca što je za grad veličine Niša mali broj. Zamenica matičara Vesna Đikić nada se da će ovaj broj uskoro biti veći jer dolaze meseci kada se svadbe organizuju u većem broju. U mnogome zavisi i od epidemiološke situacije, a sigurno je da su “godine korone” uticale na smanjenje broja venčanja.

„Poređenja radi u 2019. godini evidentirali smo 1.384 brakova, a 2020. godine 955. Godine 2021. došlo je do blagog porasta pa je bilo 295 venčanja više u odnosu na prethodnu godinu.  Ove godine, do 16.januara, sklopljeno je 34 braka, ali je to za grad veličine Niša malo. No vreme venčanja tek dolazi pa se nadamo da će ih biti više“, kazala je Đikić.

Mladenci se od sredine prošle godine venčavaju u svačanoj sali za venčanje u Oficirskom domu. Na svečanom otvaranju sale predstavljene su i nove uniforme matičara koje imaju i elemnete državnih obeležja što ovaj čin čini još svečanijim.

Vesna Đikić

„ Venčanja se obavljaju svakog dana, a još uvek je akcenat na petak, subotu i nedelju. Trudimo se da svim mladenicima u ovim uslovima izađemo u susret. Ima i zahteva za venčanja u restoranu gde se organizuje veselje, ali za sada samo evidentiramo te zahteve jer ne znamo kako će se odvijati epidemiološka situacija“, objašnjava Đikić.

Ona dodaje da je životna dob mladenaca na dan venčanja šarenolika. Ima i onih koji se na ovaj korak odlučuju i posle 30 pa i 35 godine, ali je u poslednje vreme sve više mlađih osoba koje izgovaraju sudbonosno „da“.

„Kada se radi o životnoj dobi mladenaca tu se i promenilo i nije. Ima  i onih mladenaca koji imaju 39 pa i 40 godina, ali ima i onih koji su izuzetno mladi. Doduše granica se polako pomera naniže pa je sve više mladenaca koji su 2001, 2002. pa i 2003.godište“, dodaje Vesna Đikić.

Ukoliko su mladenci državljani Srbije potrebna je samo očitana lična karta i uplata takse za izvod venčanih prilikom venčanja. To je pod uslovom da se venčanje obavlja u sali Oficirskog doma.

„Ukoliko matičar izlazi na teren, za sada se još uvek rade samo rezervacije izlaska na teren jer se ne zna kakva će biti situacija,  taksa je veća i iznosi 8.000 dinara plus taksa za izradu rešenja i taksa za izvod venčanih“, objašnjava Đikić.

Ako je neko od  partnera strani državljanin potrebno je uverenje o slobodnom bračnom stanju i internacionalni izvod iz matične knjige rođenih. Za partnere iz bivših YU republika potreban je samo izvod rođenih.

„Uglavnom svi imaju legalizovana dokumenta iz zemlje iz koje dolaze. Što se tiče jezika, bilo da se radi o mladi ili mladoženji potrebno je da zna srpski samo u toj meri da odgovori na naša postavljena pitanja, a to je samo „da“, kaže Đikić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x