JP Skijališta Srbije: Skijašima su na raspolaganju više od  40 staza, 25 veznih puteva kao i staza za nordijsko skijanje

KOPAONIK obara rekorde! Svakodnevno na stazama i preko SEDAM HILJADA skijaša

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti; Vodeničarski
Podelite vest

Kopaonik je ovih nedelja najposećeniji ski centar u Srbiji, na desetine hiljada turista i skijaša odabralo je popularni Kop da školski raspust provede sa decom na ovoj našoj planini.

Veliki broj skijaša je svakodnevno na stazi, već nekoliko dana rade i staze za noćno skijanje što je poseban kuriozitet ovog ski centra. Kako je Javno preduzeće Skijališta Srbije dočekalo ovogodišnju sezonu za Srbija Vesti govori rukovodilac Ski centra Kopaonik, Darko Jovanović koji kaže da je ovo javno preduzeće potpuno spremno dočekalo ovu ski sezonu.

Skijanje na Kopaoniku je zvanično počelo 9. decembra i od tada JP Skijališta Srbije radi punim kapacitetom.

SV: Kako se JP Skijališta Srbije spremilo za ovu sezonu koja je u jeku i šta je to drugačije u odnosu na prošlu sezonu ?

Ono što bi početak ove zimske sezone izdvojilo od drugih jeste da smo uspeli da pripremimo najveći broj staza za prvi dan skijanja, što se nije desilo u prethodnih deset godina. Na to su uticale izuzetno povoljne vremenske prilike za proizvodnju snega, prirodne padavine, kao i naša spremnost i organizovanost da se nosimo sa svim situacijama koje nas mogu zadesiti”, rekao je Jovanović.

On tvrdi da samo vredan i predan rad mogu da dovedu do odličnih rezultata.

Novina ima na svakom koraku, a njima se najviše raduju ljubitelji belih staza koji od ove sezone mogu da uživaju na još nekoliko staza sa veštačkim snegom.

“Što se tiče novina koje smo pripremili za ovu godinu jeste proširenje sistema za veštačko osnežavanje na staze Bela reka 1, 2 sa proširenjem ka budućoj stazi Bela Reka 3, završetak heliodroma u okviru projekta „Garaža Kopaonik“, kao i završetak propratnih objekata kod gondole Brzeće-Mali Karaman. U prethodnom periodu smo zaista imali velike investicije i to je značajno uticalo na kvalitet usluge ski centra Kopaonik čto ga svrstava među najboljim ski centrimam u jugoistočnoj Evropi”, kaže za Srbija Vesti rukovodilac Ski centra Kopaonik, Darko Jovanović.

SV: Staze su obezbeđene i sređene najbolje što je to moguće, šta je tu trenutno najteže, ako izostanu padavine?

“Staze su u perfektnom stanju, Trudimo se iz dana u dan da ih što bolje pripremimo i utabamo kako bi skijaši i borderi imali priliku da uživaju u svom omiljenom sportu. S obzirom da smo poznati po kvalitetu uređenju staza, ove godine imamo čak 13 tabača, najsavremenije generacije, koji nam pomažu za pripremu i uređenje skijališta. Uspeli smo  da proizvodimo večtački snega kada je bilo prirodnih padavina što je najbolja mešavina snega za perfektno uređenje staza”.

Foto: Srbija Vesti; Vodeničarski

Svakodnevno se na stazama Kopaonika nalazi više od 7.000 skijaša što pokazuje da je ski centar Kopaonik odlično posećen i da Skijališta Srbije prušaju izuzetan kvalitet usluga svojim korisnicima, kaže Jovanović.

“Za vreme novogodišnjih i Božićnih praznika u ski centru Kopaonik dnevno je skijalo i do 12000 skijaša što je rekordan broj skijaša. Ovoliki broj skijaša ne smatramo za gužvu na skijalištu već samo kao dobru destinaciju za ljubitelje belog sporta, jer skijališta godinama prate povećanje kapaciteta ugostiteljskih i smeštajnih objekata pa na osnovu toga proširuju infrastrukturu Ski centra”, kaže prvi čovek skijaškog centra Kopaonik.

Foto: Srbija Vesti; Vodeničarski

Kako na Kopaonik ne dolaze samo i isključivo skijaši, JP Skijališta Srbije su se postarala da za svakog turistu postoji neki sadržaj koji mogu da korsite “šetači” i da se animiraju tokom dana.

“Za najmlađe postoji dečiji grad, motorne sanke sa uređenim poligonom, zatim tu su bob na šinama, zip lajn, tjubing staza, a posetioci imaju prilike da uživaju u panoramskoj vožnji žičarom Pančić ili Karaman greben, kao i gondolom Brzeće-Mali Karaman”, napominje Jovanović.

Pored ovih sadržja u ski centru postoje čak tri poligona opremljena sa trakom za prevoz skijaša gde se vrši obuka budućih skijaša. I ta slika je ona najlepša sa Kopaonika, slažu se svi koji su pored tih poligona prolazili. Ta dečija graja daje veru da buduće generacije možda kriju i nekog šampiona u skijanju, ako samo pomenemo da je Novak Đoković dok je bio mali puno vremena provodio na ovoj našoj planini, trenirajući tenis i skijanje.

Foto: Srbija Vesti; Vodeničarski

I dok čekamo neke nove šampione Kopaonik radi “punom parom”.

“Skijalište trenutno radi punim kapacitetom. Skijašima su na raspolaganju više od  40 staza, 25 veznih puteva kao i staza za nordijsko skijanje. Sve instalacije žičara, ski liftova i gondole su u pogonu”, ističe Jovanović.

SV: Da li ima kritika na gužve i da li vi kao preduzeće na to možete da odgovorite?

“Naš posao je dosta specifičan i kako u drugim oblastima, tako i u turizmu ne možete svima da ugodite. Trudimo se da budemo profesionali i da svakom izađemo u susret. Slušamo potrebe skijaša kao i njihove predloge i sugestije i trudimo se da uvažimo sve ono što je u našoj mogućnosti. Što se gužvi tiče, postoje određeni pikovi u sezoni kada brojimo više skijaša nego u drugim terminima. Upravo zbog toga smo uveli kupovini karata preko web shopa, gde skijaši mogu da iskoriste stalni popust od 5 posto, kao i pickup box aparate na kojima beskontaktno mogu da preuzmu ski kartu i tako izbegnu čekanje u redu. Pored toga, stalno apelujemo na skijaše da u sistem žičara mogu da se uključe sa bio koje lokacije na planini i da ne moraju striktno da dolaze u sam centar skijališta. Brzeće, Jaram, Mali Karaman, Sunčana dolina, Treska…sve su to lokacije gde postoji parking i odakle mogu da se uključe u sve staze na Kopaoniku. Samo na ovaj način možemo da izbegnemo potencijalen gužve u Dolini sportova”, podvlači direktor ski centra Kopaonik.

Foto: Srbija Vesti; Vodeničarski

Na samim stazama našeg najvećeg ski centra primetan je veći broj stranih turista Rusa, Kineza…

SV: Kakvi su utisci stranih turista i zašto biraju baš Kopaonik?

“Stranci biraju Kopaonik upravo zato što je najveći i najbolji skijaši centar u ovom delu Evrope. Veliki broj staza koje su perfektno uređene i prilagođene svim kategorijama skijaša, bogata ponuda, odlična usluga i naravno, najjeftiniji ski pas u Evropi. U prethodnom periodu smo pokazali da možemo da održimo sezonu i da ona bude i više nego uspešna u bilo kojim uslovima, pa čak i onda kada ni jedan ski centar nije bio otvoren zbog situacije sa Korona virusom. Svaki skijaš koji jednom dođe na Kopaonik, vraća nam se svake godine i to je za nas veliki uspeh”, kaže Jovanović.

Očekujemo da ova sezona bude podejdnako uspešna, ako ne i bolja od prethodne. Prema dosadašnjem iskustvu i kako vidimo da protiče sezone, očekujemo odlične rezultate, završio je Jovanović za Srbija Vesti.

U svakom trenutku preko sajta JP Skijališta Srbije skijaši mogu da provere kakvo je vreme trenutno na stazi putem WEB KAMERA i koje staze rade.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x