Kopaonik biznis forum od danas do 6. marta, među 200 govornika i Džefri Saks

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Kancelarija za saradnju medijima Vlade RS/Slobodan Miljević
Podelite vest
Na Kopaoniku danas počinje 31. Kopaonik biznis forum na kome će do 6. marta učestvovati više od 200 govornika, a centralna tema biće “Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti”.
Na skupu, koji organizuje Savez ekonomista Srbije, biće održane 36 panel diskusije, kao i tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja sa govornicima iz akademske zajednice, politike, poslovnog menadžmenta, međunarodnog finansijskog sektora i diplomatije.

Specijalni gost na Forumu biće profesor sa Kolumbija univerziteta Džefri Saks, koji je svetski priznati stručnjak iz oblasti održivog razvoja, a učesnicima će se obratiti i glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ivailo Izvorski.

Danas će se na Forumu obratiti predstavici Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović, a biti predstavljene makroekonomske prognoze za Zapadni Balkan i Srbiju u 2024. godini, kao i rezultati ekonomske politike Srbije u 2023. godini.

Pored toga, biće prezentovano i najnovije istraživanje koje se odnosi na indeks korporativne reputacije različitih industrija u Srbiji, a razgovaraće se i o kreativnim industrijama, a dva panela biće posvećena Inicijativi Digitalna Srbija.

Sutra se Forum zvanično otvara uvodnim izlaganjima guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Srbije Siniše Malog. U nastavku razgovaraće se o izgledima za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, digitalnoj transformaciji, klimatskim promenama, regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana.

Analiziraće se i teme koje se odnose na budućnost automobilske industrije, promene u industriji osiguranja, problem nedostatka kvalitetne radne snage, nedovoljne konkurentnosti srpske privrede.

U utorak, 5. marta, Foruma je rezervisan za energetsku tranziciju, infrastrukturna ulaganja u uslovima rastućih kamatnih stopa, transformaciju finansijskog sektora, konkurentnost izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća, probleme ekonomske migracije i obrazovanja 4.0.

Govoriće se i o cirkularnoj ekonomiji, o mestu sporta u biznisu i društvu, razmatraće se i teme koje se odnose na žene lidere, reforme za dostizanje visoko prinosne ekonomije, a analiziraće se i izazovi u poljoprivredi, bankarstvu, sektoru nekretnina.

Poslednji dan Foruma, 6. mart, počeće plenarnom sesijom predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, a nastaviće se panelima o pitanjima rodne ravnopravnosti, politikama i poslovnim praksama namenjenim deci i mladima, borbi za talente, kao i o pitanjima koja se odnose na transformaciju zdravstvenog sektora.

Na kraju Foruma, kako je najavljeno, učesnicima će se obratiti i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x