Komisbrot koji vam predlažemo danas možete napraviti od samo nekoliko osnovnih namirnica koje mora da ima svaka kuća u kojoj se kuva, a dodate li malo čokolade, oraha i kakao praha, dobićete pravi delikates. Možete ga peći u duguljastom uzanom plehu, ali mu ništa ne fali i da ga pečete u najmanjoj tepsiji koju imate, sem što neće imati formu komisbrota nego običnog patišpanja, kao što je na našoj fotografiji.
Potrebno je:
puna šolja za čaj belanaca (kada su najkrupnija jaja u pitanju, to je 6 komada)
šolja šećera
šolja brašna
40 ml zejtina
Opciono:
rendana korica limuna ili narandže
šaka seckanih oraha
dve kašićice kako praha ili rendane čokolade
50 gr čokolade, bilo koje
Pripremanje:
Umutiti belanca kao šne pa dodati šećer i mutiti dok se istopi. Slobodno možete mutiti i zajedno, postiže se isti efekat. Lagano dodavati brašno i zejtin i mešati varjačom.
Ukoliko koristiti i ostale sastojke, u smesu dodati rendanu koru limuna ili narandže i orahe pa polovinu smese sipati u pleh ili tepsiju. Preko toga staviti iseckanu čokoladu. U ostatak smese dodati kakao prah ili rendanu čokoladu pa izliti u posudu.
Peći na 180 stepeni Celzijusa jedno 20 minuta ako je smesa tanja, a oko pola sata ukoliko je deblja, odnosno peče se u uzanom duguljastom plehu. Budući da je svaka rerna priča za sebe, primeniti čačkalica test – kada je čačkalica koju zabodemo u testo koje se peče, suva, izvaditi iz rerne.
Napomena: volite li manje sladak kolač, slobodno količinu šećera možete smanjiti za trećinu.