Književni susret dva pisca u Narodnoj biblioteci u Leskovcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U organizaciji Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u čitaonici biblioteke u Leskovcu, u četvrtak 24. februara  u 18.00 časova, biće održan književni susret najčitanijih srpskih pisaca Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Vladimir Kecmanović  diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti. Objavio je romane Poslednja šansa (1999), Sadržaj šupljine (2001), Feliks (2007), Top je bio vreo (2008), Sibir (2011), Osama (2015) i zbirke pripovedaka Zidovi koji se ruše (2012) i Kao u sobi sa ogledalima (2017). Sa Dejanom Stojiljkovićem objavio je roman Kainov ožiljak (2014) i trilogiju „Nemanjići“: U ime oca (2016), Dva orla (2016) i U ime sina (2017). Objavio i esejističko-biografsku knjigu Das ist Princip! (2014). Sa istoričarem Predragom Markovićem napisao je knjigu Tito, pogovor (2012).

Dobitnik je stipendije Fondacije „Borislav Pekić“ i nagrada „Branko Ćopić“, „Meša Selimović“, „Hit libris“, „Vitez srpske književnosti“, „Pečat vremena“, „Pero Despota Stefana“, kao i Andrićeve nagrade za priču Ratne igre iz zbirke Kao u sobi sa ogledalima.

Kecmanovićeva proza doživela je više filmskih, pozorišnih i dramskih adaptacija i prevedena je na engleski, francuski, nemački, ukrajinski, mađarski i rumunski jezik.

Dejan Stojiljković je srpski prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista, autor romana Konstantinovo raskršće kojim je ušao u najjuži izbor za NIN-ovu nagradu i dobio nagrade Miloš Crnjanski i Svetosavski pečat. Objavio je takođe i romane Duge noći i crne zastave, Znamenje anđela, Kainov ožiljak (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem) i Olujni bedem, kao i prozne zbirke Leva strana druma, Low Life i Kišni psi. Zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem i Draganom Paunovićem autor je ilustrovane trilogije o Nemanjićima, koju čine knjige U ime oca, Dva orla i U ime sina. Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija. Jedan je od scenarista serije Senke nad Balkanom, u režiji Dragana Bjelogrlića. Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački i francuski. Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x