Kisić: ‘Moja prva plata’ šansa za 15.000 mladih

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: ite.gov.rs
Podelite vest

Treći ciklus programa “Moja prva plata” daje šansu za više od 15.000 radnih mesta za mlade i očekujemo da će biti najuspešniji do sada, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić.

Ona je sa predstavnicima Privredne komore Srbije (PKS) i Nacionalne službe za zapošljavnje (NSZ) posetila kompaniju “Nektar” u Bačkoj Palanci, koja učestvuje u ovom programu podrške od početka i koja je u trećem ciklusu oglasila više od 20 radnih pozicija na kojima planira da angažuje polaznike programa, saopštila je PKS.

Kisić je pozvala mlade da u što većem broju konkurišu za “Moju prvu platu”, iskoriste prednosti programa i u prestižnim kompanijama steknu prvo radno iskustvo.

“Program ‘Moja prva plata’ pruža veliku podršku poslodavcima jer im omogućava da uz posebno razvijenu aplikaciju budu povezani sa onim kandidatima koji svojom biografijom odgovaraju opisu poslova koje su naveli u otvorenim radnim pozicijama. Takodje, finansijska podrška države tokom devetomesečnog uvodjenja mladih kandidata u posao, od značaja je za privrednike”, rekla je direktorka Poslovne akademije PKS Mirjana Kovačević.

Ona je podsetila da je do sada skoro 6.000 poslodavaca oglasilo 9.798 radnih pozicija za koje traže 14.645 kandidata.

“Prijavljivanje poslodavaca za učešće u programu traje do 22. septembra, a nezaposleni mladi kandidati, starosti do 30 godina, sa završenom srednjom školom ili visokim obrazovanjem, mogu da konkurišu za posao od 3. do 31. oktobra”, rekla je Kovačević.

Dodala je da se najviše traže knjigovodje i računovodje, administrativni radnici i magacioneri, ali i prodavci u maloprodaji, programeri, sistem administratori, inženjeri različitih specijalnosti.

“Nastavljamo da podržavamo profesionalni razvoj naših praktikantkinja i zadovoljstvo nam je da svoj kadar obogatimo mladim, vrednim i ambicioznim ljudima. Ponovo ćemo biti prva adresa, kako za praksu, tako i za posao, za one koji to svojim zalaganjem budu zaslužili”, rekao je direktor pravnih i korporativnih poslova “Nektar Grupe” Vukašin Petković.

“Nektar grupu” čini oko 1.300 zaposlenih u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, preko 30 brendova u 10 različitih kategorija proizvoda, a lider je u segmentu sokova pod brendovima “Nektar” i “Fruktal”. Proizvodi ove kompanije dostupni su potrošačima na više od 60 tržišta regiona, EU, SAD i šire.

Praksa za polaznike ovog programa bila je realizovana u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Beogradu, Vladičinom Hanu, u različitim sektorima, od marketinga, istraživanja i razvoja, ljuskih resursa, do finanasija i logistike.

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) Zoran Martinović istakao je da je u prvom ciklusu više od 40 odsto polaznika programa dobilo stalni posao, kao i da se očekuje veliki uspeh drugog ciklusa koji je u završnici, kao i trećeg koji je u toku.

Tokom trajanja programa, NSZ će mesečno isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x