Kancelarija: Nelegalna i nasilna akcija Kosovske policije, zatvorili domove zdravlja i apoteke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je danas potvrdila da je Kosovska policija, u “nelegalnoj i nasilnoj” akciji privela predsednike privremenih organa tri opštine u Metohiji na informativne razgovore i da je zatvorila domove zdravlja, ambulante i apoteke u tim mestima.

Mediji su ranije preneli da je Kosovska policija upala jutros u prostorije privremenih organa opština Peć, Istok i Klina i privela na razgovore zvaničnike tih organa.

“Današnji upad naoružanih pripadnika Кosovske policije u Privremene organe u Goraždevcu, u mestu Osojane i u selu Vidanje nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji (premijera Kosova) Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice”, piše u saopštenju.

Kancelarija je podsetila na prošlonedeljni upad u opštinu Gora koji, kako tvrdi, nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice te oni “glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela”.

U saopštenju je navedeno da se mali broj Srba vratio u povratnička naselja posle sukoba 1999. i 2004. godine, gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, ali da ih danas Kurti policijom i oklopnim vozilima “ponovo proteruje”.

Stranka Srpska lista je ocenila da je današnja akcija nastavak “talasa zatiranja svega srpskog” na Kosovu i Metohiji pod “dirigentskom palicom” Aljbina Kurtija, a da međunarodna zajednica ćuti.

“Uz brutalni upad desetine do zuba naoružanih specijalaca u mirna srpska sela, Kurtijev režim sprovodi etničko čišćenje srpskih sredina na Кosovu i Metohiji dok EU ćuti, a Kfor ni na koji način ne reaguje, iako ima obavezu da zaštiti mir, sigurnost i slobodu svim građanima bez obzira na nacionalnost”, ukazuje se u saopštenju te stranke.

Srpska lista je pozvala Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu mirni i uzdržani, a državu Srbiju da najhitnije reaguje i da traži da EU i Kfor “spreče Kurtija u obračunu sa srpskim narodom”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x