Kako Srpsku novu godinu dočekuju gradovi u Srbiji, u ponoć vatromet sa Kule Beograd

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Večeras se dočekuje Pravoslavna, ili Srpska nova godina, tradicionalni praznik koji se slavi kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. Doček se organizuje širom Srbije.

Beograđane će na Trgu republike zabavljati Goran Bregović i Mladen Vojičić Tifa uz hitove Bijelog dugmeta, a u ponoć će vatromet i laserske projekcije sa Kule Beograd označiti dolazak Srpske nove godine.

Od 17 sati počinje i doček ispred zgrade opštine Mladenovac, najavljen je muzički program (narodna muzika), besplatna hrana i piće (bik na ražnju, kuvano vino, rakija, čaj) i vatromet u ponoć.

Nišlije će uživati uz Leksington bend u parku Svetog Save.

U Novom Sadu doček na više lokacija i muzikom za svačiji ukus, Tako još uvek mogu da se kupe karte za neke od nastupa: Konstrakta i Zemlja gruva očekuju nas u Srpskom narodnom pozorištu, Shortparis u Fabrici, Haelos u Pozorištu mladih, ABOP u Radničkom domu, Ke Ma i Šihan Vang uz Silk & Wind Duo u Novosadskom poozorištu, a Sana Garić u Kulturnoj stanici Svilara.

I na zaječarskom trgu bogat celodnevni program, od 22.30 nastupiće Mira Škorić, a zatim će biti održan koncert trubača „Zlatne trube“ iz Knjaževca.

Doček Srpske nove godine biće organizovan večeras na Đačkom trgu u Kragujevcu uz vatromet u ponoć sa zgrade Gradske uprave. Kako je najavio organizator koncerta kragujevački Dom omladine, večeras će program otvoriti bendovi Lur i Darkshines, a zvezde večeri biće grupa Galija. Muzički program za Srpsku novu godinu počeće u 21 sat. Grad Kragujevac je pripremio poklon čestitku od 100.000 dinara za bebu koja bude prva rodjena u Novoj godini po julijanskom kalendaru.

U Leskovcu će program na Trgu biti posvećen deci, uz nastup Tijane Dapčević i brojnih animatora.

U crkvama se večaras drži praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Uz zahvalnost Bogu na svemu što je podario, moli se za dobro u narednoj godini.

Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava, već se dočekuje novo leto. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

U Novu godinu valjalo bi ući poravnatih računa i bez dugova.

U ponoć, uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika, Mali Božić i dan svetog Vasilija Velikog.

Meša se i posebni obredni hleb, zvani vasilica, u mnogim mestima na raskršićima pale se vatre, ponegde i ostaci badnjaka od Božića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x