Kad život boli: samohrani otac troje dece ostao i bez struje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbja vesti
Podelite vest

NIŠ; Gorana Stevanovića i njihovo troje dece  je, sada već bivša supruga, napustila pre dve i po godine. Njih četvoro ostali su da žive u garsonjeri koja je stečena u braku, a kako je stan na ime bivše supruge, kao i svi računi, ona je naložila isključenje struje. Porodica živi bez struje od 7. aprila, iako nema ni dinara dugovanja, kaže Stevanović.

Bolest deteta, nemaština, a sada i isključenje struje. Goran Stevanović (41) mašinski inženjer se godinama bori sa problemima, kojima kako se čini nema kraja. Ostanak bez struje, kaže, samo je “komarac” u odnosu na sve što im je život doneo.

Brak sa suprugom je i formalno okončan u martu prošle godine, kada je Goran postao i zvanični staratelj Andreji (14), Viktoru (11) i Vasiliji (7). On je sa decom ostao u garsonjeri od 30 kvadratnih metara koja je stečena u braku, ali se kao vlasnik još uvek vodi njegova bivša supruga, jer imovina nije pravno razdeljena.

“Svi računi su na njeno ime i ona je kao kupac tražila od distribucije da se struja isključi. Proverio sam, sve je do dinara plaćeno, ja sam i energetski zaštićen kupac, prikupio sam potrebnu dokumentaciju iz Centra za socijalni rad i predao Sudu da se uključi po “hitnoj meri”.  Svaki dan se nadamo da će struja da dođe, od 7. aprila je nemamo. Deca su nervozna, neće u stan, nema tople vode, ne može ništa da se skuva. Idemo do prijatelja da posedimo uveče, tamo se ponekad okupaju, ali je teško”, kaže ovaj samohrani otac.

Andreja koja ide u osmi razred osnovne škole ima 14 godina i rođena je bez potkoleničnih kostiju. Do sada je tri puta bila u Rusiji, a Goran i ona su tamo boravili po nekoliko meseci, jer je po njegovim rečima, Andreja imala i po 10 hirurških zahvata zaredom. Ciklus oporavka nakon operacija je dug i bolan, a operacije i boravak u Rusiji izuzetno skupi. Andreja će morati da se podvrgne ovim zahvatima u Rusiji još nekoliko puta, jer , kako Goran kaže, “tek su na početku”.

Garsonjera u kojoj sada žive i bez struje nalazi se na petom spratu bez lifta, što Stevanović ističe kao njihov najveći problem.

” Nekad Andreja može sama, nekad ne može jer trpi bolove, onda moram da je nosim. Posle operacija je bila u gipsu i nikako nije mogla da hoda , mnogo je teško. Oporavak i rehabilitacija traju po nekoliko meseci”, kaže otac.

Svaki dan po nekoliko puta Andreja i Goran moraju da prođu ovim stepenicama na peti sprat.

 

Goran je trenutno bez posla, posao kaže ne može ni da traži, jer brine o deci. Žive od Andrejine tuđe nege i pomoći, dečjeg dodatka i socijalne pomoći. To je kaže, malo, ali se snalaze, jer porodici pomažu i prijatelji i kum. Nada se da će moći da nađe posao kad mala Vasilija na jesen pođe u školu, pa će obaveza oko dece biti manje.

Andreja je dobila personalnog asistenta koji joj pomaže prilikom odlaska u školu, inače je odličan đak, posebno kada je srpski jezik  pitanju, ističe otac.

Da bi prohodala potrebno je još dosta novca, a za jedan odlazak u Rusiju između 25 do 30 hiljada evra, kaže Stevanović.

Struja će, nadaju se, doći pre uskršnjih praznika, ali brojni problemi ostaju.

Pomoć za Andrejino lečenje u Rusiji može se uputiti uplatom na račun 160-6000000861800-87 na ime Andreja Stevanović.

 

Odlazak u Rusiju i Andrejino lečenje pomoći će i GO Medijana. Ova niška opština inače, redovno izdvaja sredstva za porodicu Stevanović.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x