Srbin piše istoriju kineskih paraolimpijaca u snoubordingu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Jurica Stanković, lična arhiva
Podelite vest

Nišlija Jurica Stanković u Pekingu priprema kineske paraolimipijce u disciplini snoubording, tim koji predvodi ima osamnaest takmičara i najmnogobrojniji je na Zimskim paraolimpijskim igrama koje počinju  4. marta. Stanković  je rekao da je atmosfera u kineskom timu sjajna i da svi jedva čekaju prvi nastup 6. marta za koji su se pripremali dve godine.

Govoreći o Zimskim olimpijskim igrama u Kini koje su počele 4. februara i na kojima će učestvovati 91 zemlja, Jurica Stanković kaže da se oseća veliko uzbuđenje, jer je to “istorijski trenutak za Kinu”. Mada se takmičenja održavaju bez ikakvih problema, Stanković dodaje da je pandemija korona virusom ipak imala uticaja na sportiste, jer nisu imali dovoljan broj treniniga u svojim zemljama, pa zbog toga ima “iznenađenja na borilištima”. On je naglasio da je do sada iznenađenje i to što najmlađi osvajač medalje ima 18, a najstariji 40 godina.

Foto: Jurica Stanković, lična arhiva

“Definitivno se promenio život, Kina je jedna od najdisciplinovanijih zemalja na svetu, znamo da je rešila problem sa koronom još pre godinu i po dana. Sličajevi koji se sada pojavljuju su na nivou statističke greške, tako da što se tiče kineskih sportista mislim da se neće odraziti na njihove rezultate”. naglasio je.

Stanković je pre odlaska u Kinu, bio najveći stručnjak za sportove na snegu u Srbiji, a radio je i u Grčkoj i Gruziji.

Jurica Stanković

“Ovo je novo iskustvo za mene i velika je čast biti olimpijski trener najmnogoljudnije zemlje na svetu. Ujedno i veliki izazov, jer treniram 18  kineskih paraolimpijaca. Ostale zemlje imaju jednog ili dva takmičara, Srbija nažalost nema ni jednog predstavnika u discplinama na snegu. Takmičari koje treniram su veoma disciplinovani, pokazuju veliku ozbiljnost u radu, a ono što je najlepše je veruju u uspeh. Tako mnogo brže i za mnogo kraće vreme mogu da ostvare rezultate”, istakao je Stanković.

Po njegovim rečima u fazi su kada “bruse formu”, a pripremama za Zimske paraolimpijske igre posvetili su dve godine kako bi “zablistali i ispisali novu stranicu istorije u kineskom snoubordingu”.

Inače, Jurica Stanković se pored trenerskog posla bavi i konstrukcijom staza za snoubording, tako je po njegovom projektu prošle godine konstruisana specijalna staza za snoubord kros dispilinu u kineskom gradu Habrin, što je prva staza u svetu u zatvorenom prostoru.

Foto: Jurica Stanković, lična arhiva

“Svo znanje koje sam stekao u proteklih 25 godina preneo sam kineskom timu u želji da se njihovi snovi ostvare. Posebno zato što se Zimske paralomijske igre održavaju u njihovoj zemlji, u pitanju je najmlađa dispilina na paraolimpijadi, teren koji sam konstruisao im je poznat i biće vrlo sličan onom na kome će se takmičiti 6. marta”, objasnio je.

Stanković dodaje da se nada će tim kinsekih olimpijaca koje trenira već dve godine postići zaluženi uspeh, a dodaje da bi voleo da svoje znanje prenese i sportistima u Srbiji  kako bi se spremili za predstojeće Zimske olimpijske igre u Milanu 2026. godine.

Staza za snoubording kros Jurice Stankovića, prva u svetu u zatvorenom prostoru

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x