Jovanović (Novi DSS): Francusko-nemački predlog je prećutno priznanje secesije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Miloš Jovanović Foto: printscreen Utisak nedelje NOVA S
Podelite vest

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio je da je francusko-nemački predlog sporazuma neprihvaljiv jer predstavlja prećutno priznanje secesije Kosova i Metohije.

“Okvir dokumenta je takav da se od nas traži da priznamo secesiju Kosova i to je izdaja”, rekao je Jovanović gostujući na Euronews televiziji, saopštio je danas Novi DSS.

Na pitanje koje bi bile posledice po Srbiju ako ne prihvati predlog, Jovanović je naveo je da se stalno priča o posledicama neprihvatanja, ali ne i o posledicama prihvatanja.

“Imali bismo mnogo manje posledica neprihvatanja predloga, ako bi ih i bilo, nego ono što se najavljuje. Formalne sankcije su nemoguće. Sa druge strane posledice prihvatanja su nezavisno Kosovo, nestanak Srba sa Kosova za 10 godina, stvaranje velike Abanije, udar na Republiku Srpsku. Tu je nestabilnost u narednih 50 godina”, istakao je Jovanović.

Kako je saopštio Novi DSS, on je kazao da na “nezavisnom Kosovu ne bi uopšte bilo Srba”. “Kako da vratimo Kosovo pod ingerenciju Srbije? Za početak da ne priznamo secesiju. Smatram da vlast ne veruje da je ta borba svrsishodna i da nemaju snage, želje, volje”, istakao je Jovanović.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije je odluku Srbije da osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ali da ne uvede sankcije Rusiji, ocenio kao relativno dobru.

“Mislim da nije bilo dobro da se osudi, kako je u rezoluciji navedeno, agresija Rusije. Mislim da je bilo dovoljno da se insistira na poštovanju teritorijalne celovitosti svih država, pa i Ukrajine. Dobro je što nismo uveli sankcije”, kazao je on.

Jovanovic smatra da bi za Srbiju bilo mudro da se ne opredeljuje u ovom trenutku jer nema razloga za to. “Tim pre, i to je suština, što taj isti Zapad koji danas ratuje protiv Rusije je Zapad koji ugrožava i naše najvitalnije interese”, zakljucio je lider Novog DSS-a.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x