Jovanović Ćuta: Dobio sam poziv policije iz Majdanpeka za saslušanje oko dešavanja na Starici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Jovanović Ćuta, Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)
Podelite vest

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je danas dobio poziv policije iz Majdanpeka radi saslušanja o dešavanjima na planini Starica u vezi sa kompanijom Ziđin i aktivistima.

On je u Skupštini Srbije, na konferenciji za novinare poslaničkog kluba Moramo-Zajedno, rekao da policija “ovih dana privodi građane i upada im u stanove” i da je i on pozvan na saslušanje.

“Zovu i mene da me saslušaju, verovatno ih zanimaju sve okolnosti i detalji svega onog što se dešavalo na Starici u poslednja dva dana, mislim na događaj pre svega oko paljenja mašine”, rekao je Jovanović, koji je lider Ekološkog ustanka.

Kazao je da je na planini Starica “situacija dovedena do usijanja” i upozorio da je ona nedavno eskalirala.

“To što se dešava na Starici traje na svim mestima gde građani nisu obavešteni o planovima nekakvih radova, gradnji malih hidroelektrana, postavljanja sondi…”, rekao je on.

Pozvao je ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da se “ne ponaša kao Gestapo i da prekine sa zastrašivanjem ljudi u Majdanpeku”.

Kazao je da “Majdanpek nije koncentracioni logor da policija može da upada ljudima u stanove kad god hoće i da ih hapsi, privodi i da im određuje pritvor do 48 sati”.

“Bilo bi dobro da je to rađeno onomad, onog dana kada su se na Starici pojavili nekakvi likovi u fantomka”, kazao je on.

Rekao je i da se protesti aktivista i građana dešavaju na mestima gde su date dozvole od strane resornog ministarstva, te precizirao da misli na ministarku Zoranu Mihajlović.

Podsetio je da je ona sada ministarka rudarstva i energetike, a da je prethodno bila u ministarstvu građevinarstva i saobraćaja, zatim energetike i zaštite životne sredine.

Prema njegovim rečima, zbog tih dozvola dolazilo je do protesta i barikada građana “ali su se pojavljivali i momci sa bezbol palicama i fantomkama kao što je to bilo na Starici”.

Naveo je i premer Toplog dola, gde je, kako je kazao, takođe došlo do paljevina.

“To su sve posledice nezakonitih radnji pre svega ministarke Mihajlović”, rekao je on.

Nazvao ju je “trostrukom ministarkom” i rekao da “gde god je ona davala dozvole – u 99 slučajeva protivzakonito i bez pitanja građana – sada ima nasilja”.

Zapitao je šta treba da radi Cvetko iz Lukovca kome je, kako je kazao, kompanija Euro litijum zatrovala bunare, šta da rade građani Rekovca, a šta oni koje probude detonacije dinamita poput građana Majdanpeka.

Jovanović je, kako su u međuvremenu preneli mediji, pozvan na saslušanje u skladu sa odredbama člana 288. stav 1 Zakona o krivičnom postupku.

Stranka Zajedno je saopštila da će se Jovanović odazvati pozivu za saslušanje, koje bi trebalo da počne danas u 18.00.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x