JEZERO ZAOVINE na Tari – kao ukroćena goropad menja svoje “ćudi” (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Izgradnjom brane Lazići, na reci Beli rzav nastalo je jezero ZAOVINE koje se “zavlači” u delove sela Zaovine. Tokom godine menja vodostaj i u proleće je on najniži, kažu meštani.

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine.

Foto: Luka Stojković

Nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 m. Najveća dubina je oko 110 metara. Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.

Foto: Luka Stojković

Jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom. U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih talasa voda se pumpa vertikalno u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta osciluje. Postoje i četiri manja jezera iz kojih se voda sistemom spojenih sudova može pretakati u veliko jezero. Jedno od tih jezera je i jezero Spajić koje se nalazi sa druge strane brane.

Foto: Davorin Dinić

Voda je veoma čista te uz malu preradu u postrojenjima za preradu vode koristi se za piće.

Foto: Luka Stojković

Jezero se koristi i za uzgoj pastrmki. Leti ima kupača na neuređenim plažama. U blizini nasute brane je i mesto gde je Josif Pančić otkrio Pančićevu omoriku, kao i srednjovekovno utvrđenje Grad. Nadomak samog jezera izgrađenje Memorijalni centar koji još nije zaživeo.

The gallery was not found!

Jednodnevni izleti u Srbiji EPIC HOLIDAY

Foto: Davorin Dinić

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x