Jedinstvene bigrene kade i dugare privlače sve veći broj turista u Stopića pećinu (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Stopića pećina; Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Poseta Zlatiboru je nepotpuna ako niste obišli jednu od najvećih pećina u Srbiji, Stopića pećinu. Ona svakako jeste i jedna od najposećenijih jer ima dobro uređen prilaz i veliki parking kako za autobuse tako i za vozila.

Stopića pećina dobila je naziv po zaseoku Stopići, jedinstvena je i poznata po bigrenim kadama, ulazu impozantnih dimenzija i pećinskom vodopadu.

Stopića pećina beleži godišnje i preko 120.000 poseta, što je svrstava u najposećenije atrakcije u Srbiji. Ovoj cifri svakako će dobrineti fantastičan broj turista koji su poslednjeg vikenda oktobra prosto opsedali ovu speleološku lepoticu.

Ulaz u Stopića pećinu je jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji, zadivljujućih dimenzija. Visok je 18, a širok između 30 i 40 metara i nalazi se na 711 metara nadmorske visine. Stopića pećina je rečna pećina i kroz nju protiče Trnavski potok.

Stopića pećina; Foto: Srbija Vesti

Stopića pećina se sastoji od pet speleomorfoloških celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Sala sa kadama, Kanal sa kadama, koji su uređeni za turističke obilaske i Rečni kanal.

Ono što je specifično za ovu pećinu su i njeni otvori – Vigledi u narodu su poznati pod nazivom dugure. Ima ih ukupno šest i svaki otvor povezan je sa pećinom sistemom bočnih kanala. Vigledi su različite veličine, a najveći je dugačak 22,5 metara i širok 16 metara. Da su vigledi povezani sa pećinom dokazano je još u ranim fazama istraživanja pećine, a meštani okolnih sela su na veoma zanimljiv način došli do tog zaključka, čak i pre prvih speleologa. U svaku od šest provalija u zemlji bacali su obojeno kamenje. Svaki obojeni kamen koji su bacili kroz vigled pronašli su u pećini, što je bio jasan dokaz da su otvori u zemlji deo pećinskog sistema, piše na sajtu Turističke organizacije Zlatibora gde možete da pronađete više informacija o ovoj turističkoj atrakciji.

Ova prelepa pećina nalazi se kraj leve obale reke Prištavice, svojim hodnicima povezuje sela Trnavu i Rožanstvo. Po podacima kojima trenutno raspolažu turistički radnici na Zlatnoj planini ona je dugačka 1700m, dok je za posetioce trenutno dostupno 280 m.

“Ono što me je posebno obradovalo jeste da se ova pećina i dalje uređuje. Prilikom naše posete zatekli smo radnike koji na postojeću dužinu za posetioce uređuju dodatnih 100m, gde majstori kažu da je upravo taj deo vaoma lep i vodi ka jezeru koje je u središnjem delu pećine. Ono što smo videli jesu stepenice, ali je potrebno dodatno obezbediti sve i osvetliti. U tom novom delu, kako su nam majstori rekli ima puno slepih miševa”, kažu posetioci.

Stopića pećina; Foto: Srbija Vesti

Stopića pećina se nalazi na 19. kilometru od centra Zlatibora, uz put ka Sirogojnu pa je njena pristupačnost pomogla da ona bude jedna od najposećenijih u Srbiji. Stopića pećina je uređena za posete još 2009. godine i kako dani odmiču sve je veće interesovanje gostiju Zlatibora da je obiđu.

Istraživanja o samoj pećini započeo je dr Radenka Lazarevića i češki speleolozi, koji su ostavili nacrte i planove za uređenje pećine. Upravo češki speleolozi najdalje su odmakli sa istraživanjem ove pećine.

Stopića pećina je zaštićena kao spomenik prirode od izuzetnog značaja, svi radovi se sprovode u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode i Ministarstvom za zaštitiu životne sredine.

Stopića pećina; Foto: Srbija Vesti

Ova pećina ima jedinstvenu vrednost, čuvene bigrene kade, one su poznate u celoj Evropi.  Voda koja kroz kanal dospeva u pećinu puni kade, a u periodu većih padavina preliva se preko kada i stvara autentičan doživljaj.

Tokom 2015. završena je izgradnja staze i platforme iznad bigrenih kada, a 2016. ugrađena led rasveta u različitim bojama koja naglašava nesvakidašnju lepotu podzemnog pejzaža.

Kako bi na najbolji način doživeli Stopića pećinu, jedino rešenje i preporuka vam je da je obiđete.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x