Živopis crkve radili su najpriznatiji umetnici u ovoj oblasti. Odluka da bude sagrađena doneta je neposredno posle rata 1999. godine, gradnja je počela 2001. a završena 2009. godine.

Do 2011. godine crkva Svetog apostola Luke bila je deo Sabornog hrama, kada se deo bratstva Sabornog hrama odvojio i ova crkva postala je zasebna parohijska zajednica. Slava crkve je 31. oktobra, kada je i dan Svetog apostola Luke.

Crkva u srcu Niša

Ideja za izgradnju hrama Svetog apostola Luke rodila se neposredno posle bombardovanja 1999. godine i vrlo brzo su gradski oci sa tadašnjim Episkopom niškim, Patrijarhom Irinejom, počeli da je realizuju. Za mesto podizanja hrama Grad je dao skver u kome je bio mali park, tako da su dimenzije hrama diktirali gabariti placa. Hram ima sve što treba da ima pravoslavni hram, uključujući i lepo sređenu portu sa česmom. Ukupne korisne površine je 90 metara kvadratnih, a kupola je visoka 14 metara.

Spada u manje pravoslavne hramove, ima malu pripratu gde se nalazi crkvena prodavnica i pale sveće. Iz priprate ulazi se u brod crkve ili u naos, gde se narod moli i učestvuje u bogosluženjima, a postoji i oltarska pegrada, ikonostas.