Janko Veselinović: Deklaracija o saradnji je temelj mogućeg pomirenja Srba i Hrvata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS 2
Podelite vest

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Hrvatskom, izrazio je danas zadovoljstvo zbog potpisivanja Deklaracije o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, navodeći da je ona temelj mogućeg pomirenja dva naroda i dve države.

Deklaraciju su prekjuče u Zagrebu potpisali lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je i ministar u Vladi Srbije za ljudska i manjinska prava, a Veselinović je ukazao da je taj dokument parafiran krajem avgusta prošle godine, na tradicionalnom medjunarodnom skupu u hrvatskom Golubiću.

“Raduje me što je inicijativa sa skupa u Golubiću dobila razumevanje političkog vrha u Srbiji i Hrvatskoj. Golubićka deklaracija time je postala temelj mogućeg pomirenja dva naroda i dve države”, rekao je Veselinović agenciji Beta.

Veselinović je kazao da je značajnu ulogu u potpisivanju deklaracije uz Pupovca imao i Žigmanov, navodeći da on danas kao ministar u Vladi Srbije može “značajno da učestvuje u podizanju odnosa dve države”.

“Neće mu biti lako jer ne znam pravu nameru ni srpske ni hrvatske vlade. Do sada nisu pokazale previše želje za normalizaciju odnosa i ratne sukobe iz 1990-ih koristile su i još koriste kao političko pogonsko gorivo na štetu dva naroda”, kazao je Veselinović.

Ocenio je da se to “dobrim delom” videlo i juče u Zagrebu, na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV), jer su govori političara iz Srbije i Hrvatske u znatnoj meri bili upućeni sopstvenim biračima.

“Ipak, biću umereni optimista i verovaću da će oni pratiti većinsko raspoloženje dva naroda, čiji su odnosi znatno iznad odnosa političkih predstavnika”, naveo je Veselinović.

Na Božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu učestvovali su, izmedju ostalih, premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, Pupovac i Žigmanov.

Direktor novosadskog Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) Darko Gavrilović rekao je agenciji Beta da bi “voleo kada bi ovakve deklaracije svaki dan iznova potpisivali svi političari, sve dok im ne udje u pamet da se politika ima voditi samo u cilju postizanja mira i uzajamne saradnje”.

“Smisao ove deklaracije je da ljubav i razumevanje moraju nadilaziti potrebe za svadjama i zlom u politici, koje kulminiraju ratovima. Samo čuvanjem veze s drugima mi štitimo naša prava. Deklaracija je simbolička, rad u narodu je stvaran. Sada potpisnicima preostaje rad”, kazao je Gavrilović.

Deklaracija je parafirana krajem avgusta prošle godine, na tradicionalnom medjunarodnom skupu posvećenom srpsko-hrvatskim odnosima. Taj skup se održava u u hrvatskom Golubiću kod Obrovca, povratničkom srpskom mestu u Dalmaciji. To selo je bilo teško devastirano tokom hrvatske operacije “Oluja”, avgusta 1995. godine.

Skup poslednjih 13 godina tradicionalno organizuju Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Golubića i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x