Jakovljević (DS): Eurolitijum zatražio nove dozvole za istraživanje u valjevskom kraju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube V5 TELEVIZIJA - VALJEVO video printscreen
Podelite vest

Kanadska kompanija “Euro litijum” je početkom maja zatražila dozvolu od Ministarstva rudarstva i energetike da istražuje borat i litijum u valjevskom kraju, rekao je predsednik valjevskih demokrata Zoran Jakovljević.

Jakovljević je na konferenciji za medije govorio o najavljenim novim istražnim bušotinama kanadske kompanije uz podsećanje da je već “napadnut” deo nazvan “Valjevsko-mionički basen”.

Prema njegovim rečima, do sada je uradjeno 50 i više bušotina, prenoci portal Kolubarske.rs.

“Poslednji put smo bili u Lukavcu, razgovarali smo s meštanima, a jedan od njih ima plantažu borovnice i arterske bunare. Ispitivanja su pokazala da je voda zagadjena zbog curenja iz tih istražnih bušotina”, naveo je Jakovljević.

Dodao je da su Udruženje gradjana “Marš s Kolubare” i njihov pravni zastupnik uspeli da privremeno obustave istražne radnje, tako da se na tom području trenutno ne radi ništa, ali je zato kompanija “Eurolitijum” sada zatražila dozvolu da “napadne” područje “Valjevo sever”.

“To područje se prostire na 100 kvadratnih kilometara, od Gornje Grabovice do Virovca i od Babine luke do Bujačića, tako da zahvata i deo Petog puka, pa i neke gradske celine. Prema našim saznanjima zatražena je dozvola za 28 bušotina, svaka od njih će biti dubine oko 350 metara. Problem je, pored ostalog, to što način na koji oni rade istražne bušotine nije dobar, jer to ne rade na pravilan način i ne zatvaraju ih kako bi trebalo tako da te bušotine ugrožavaju kvalitetne podzemne vode u našem kraju”, kazao je Jakovljević.

Dodao je da zabrinjava sama zamisao da će na ovom području biti eksploatisan borat, koji ima veće koncentracije od litijuma, “tako da to predstavlja opasnost zbog koje moraju da se dignu sve instance kako bi sprečile štetu”.

“Po našim saznanjima, oni sada koriste i ovu ekonomsku krizu, pa zakup parcela na kojima planiraju istražne bušotine sada ne plaćaju 30.000 ili 40.000, već daju blizu 100.000 dinara. Neko ko je u teškoj finansijskoj situaciji, i kome objasne da će sve raditi kako treba, pristaće da iznajmi svoju parcelu”, rekao je Jakovljević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x