Između planinskih divova Rtnja i Stare planine, TUPIŽNICA nenametljivo PLENI

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

TUPIŽNICA: Miroslav Dokman
Podelite vest

Praznik planinarenja odigrao se na Tupižnici, ispunjen i predivno proveden dan na akciji koju je Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno, organizovalo u nedelju, 21.februara 2021.godine.

Šezdesetak planinarki i planinara iz Niša, Leskovca, Jagodine, Despotovca, Negotina i Zaječara, uživalo je u svakom trenutku na Tupižnici, na akciji koju je vodički tim Planinarskog društva „Preslap“ dobrano produžio, usporio, ne bi li svi izašli, bezbedno i bez napora, na najviši vrh Tupižnice, visok 1162 metra. Zanimljivo, ima više naziva ovog vrha – i Ledenički vrh, i Glogovački vrh, i Bučjanski kamen, i Lasovački vrh.

Tupižnica: Miroslav Dokman
Svojom lepotom, gracioznošću i planinarskim sadržajima, Tupižnica ne zapostaje za svojim prvim susedom, mitskim Rtnjem, niti za Starom planinom, između kojih – Rtnja i Stare planine, tih planinskih divova, Tupižnica se i smestila, nenametljivo, stidljivo. Ali, tako je samo dok se ne naprave prvi koraci u selu Bučje, na zapadnim padinama Tupižnice, ka njenom najvišem grebenu. I sve će se izmeniti na Tupižnici.
ladno i maglovito jutro ubrzo postaje sunčan, prolećni dan. Kaljav i širok zemljani put, koji je odveo družinu iz atara Bučja, vodi paralelno sa grandioznim stenama Tupižnice, gde se i nalazi najviših vrh. Opet, i taj široki put, kada se približi stoletnoj listopadnoj tupižničkoj šumi, odjednom se pretvara u oštru, strmu, koziju stazu, gde valja motriti na svaki korak i dobro čuvati snagu. Nagrada za uzbudljiv i naporan prelazak šumske deonice ubrzo se dobija na vidikovcima, sa kojih se pruža možda i najlepši pogled na Rtanj.
Planinarsko društvo “Preslap”
Završni uspon ka Ledeničkom vrhu odvija se po stenama i kamenjaru, gde je neophodno i rukama se pridržavati. Uobičajeno, od Bučja do najvišeg vrha Tupižnice stiže se za dva i po do tri sata hoda i penjanja. Družina Planinarskog društva „Preslap“, ka vrhu se kretala čak četiri i po sata. Ispunjena su ovim bila dva cilja – siguran izlazak na vrh i divljenje u pogledu na sve četiri strane sveta. Trasa, kratka, ali jedna od najraznovrsnijih u Srbiji. Valja na Tupižnicu češće dolaziti. Planina Tupižnica je mala, ali jedna od najbogatijih po scenografiji i detaljima koje je ovde priroda stvorila.
Članovi PD “Preslap”

I sam silazak u dolinu, prema zapadu, u selo Bučje, bitno različit od uspona, upotpunio je ovaj čarobni mozaik.

Na ovoj akciji, družinu je u predivnoj avanturi na Tupižnici, uspešno vodio vodički tim Planinarskog društva „Preslap“, koji su činili Miroslav Dokman, Vladimir Mitrović, Slobodan Vasković, Milan „Lane“ Stojilković i Uglješa Đorić.

Tupižnica: Miroslav Dokman

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x