Igrom i pesmom obeležen Petrovdan u Sirogojnu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

Obeležavanje praznika počelo je jutarnjom liturgijom u crkvi, a nastavljeno je raznovrsnim programom tokom celog dana. Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno za radoznale posetioce pripremio je poseban dogadjaj, demonstraciju starih zanata. Brojni turisti koji su se danas, slučajno ili namerno našli u Sirogojnu, imali su priliku da, pored stalne muzejske postavke, vide i nauče ponešto o starim zanatima.

Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

Korpar je pleo korpe od pruća, grnčar je od gline pravio lonce, dok su vredne ruke domaćica Muzeja plele vunene čarape, heklale i vezle. Najmladji posetioci učestvovali su u pletenju venčića od Petrovaca, što je jedan od najstarijih običaja vezanih za ovaj praznik.

Foto: TO Zlatibor

Čak su i ljubitelji sporta na Petrovdan u Sirogojnu pronašli razonodu. Organizovan je turnir u fudbalu, koji je privukao, ne samo veliki broj ekipa željnih sportskog nadmetanja, već i veliki broj navijača.

Nakon večernje liturgije, program je nastavljen svečanim defileom učesnika kulturno-umetničkog programa, koji je upriličen na platou u porti crkve. Više desetina posetilaca uživalo je u jednočasovnom programu, ispunjenom pesmom i igrom. Prisutne je svojim obraćanjem najpre pozdravio otac Marko Denić, sveštenik crkve.

Publici su se, tradicionalnim igrama ovog kraja predstavili mladja i starija grupa KUD-a “Prvi partizan” iz Sirogojna, učenici Osnovne škole “Savo Jovanović Sirogojno” i muška pevačka grupa “Ravanjski bećari” iz sela Ravni. Posebne simpatije prisutnih odnela je mlada Sunčica Terzić iz LJubiša, koja je uz pratnju harmonike svoga oca Branka, otpevala pesme “Čije je ono devojče” i “Ne dam”.

Program je završen dodelom nagrada fudbalskim ekipama, koje su ostvarile najbolje rezultate na turniru. Neizostavan je bio i nastup trubačkog orkestra “Dragačevske trube”, uz čiju svirku su učesnici programa, ali i publika zaigrali užičko kolo.

Program je vodila glumica Andrijana Simović

Petrovdan se u Sirogojnu obeležava od kada postoji crkva, duže od 250 godina. Ova tradicija traje i danas. Bogat kulturno-umetnički program i veliki broj posetilaca znak je da su opština Čajetina, meštani, ali i svi posetioci Sirogojna prepoznali vrednost i potrebu očuvanja tradicije, običaja i svega onoga što je kroz istoriju održalo narod ovog kraja. Saborovanje, vašari, narodna tradicija, pesma i igra vrednosti su koje se u zlatiborskom kraju neguju i danas.

Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

Manifestacija je organizovana uz podršku opštine Čajetina, Sporstkog centra Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor, kao i velikog broja meštana dobre volje, koji su prepoznali značaj održavanja tradicije i važnost postajanja iskonskih i tradicionalnih vrednosti.

Podsećamo da je sve informacije o manifestacijama i dešavanjima na Zlatiboru i okolnim mestima na dnevnom nivou moguće je pratiti na veb aplikaciji zlatibor.live.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x