IAEA saopštila da je izgubila kontakt sa sistemima koji kontrolišu nuklearne materijale u Černobilju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Planet Labs PBC via AP)

Sistemi koji na daljinu kontrolišu nuklearne materijale elektrane Černobilj u Ukrajini prestali su da šalju podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), saopštilo je sinoć ta organizacija UN za nuklearni nadzor.

Rusija je počela invaziju u Ukrajini 24. februara i posle nekoliko dana preuzela kontrolu nad nuklearnom centralom Černobilj, gde se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u istoriji.

Rafael Grosi, šef IAEA, rekao je da je prekinut prenos podataka sistema kontrole garancija koji je postavljen u centrali u Černobilju, navela je ta agencija.

Više od 200 tehničara i čuvara blokirani su kod centrale i rade neprestano 13 dana pod ruskim nadzorom. IAEA je tražila od Rusije da im dozvoli da sprovedu rotacije pošto su odmor i fiksno radno vreme neophodni za bezbednost takvog postrojenja.

“Jako sam zabrinut zbog teške i stresne situacije u kojoj se nalazi osoblje nuklearne elektrane Černobilj i zbog potencijalnih rizika što to nosi za nuklearnu bezbednost”, upozorio je Grosi.

Pošto je prekinut prenos podataka na daljinu i ukrajinsko regulatorno telo može da kontaktira centralu samo elektronskom poštom, Grosi je ponovio ponudu da ode na lice mesta, ili na neko drugo mesto, kako bi dobio potvrdu od svih strana da će osigurati bezbednost ukrajinskih nuklearnih elektrana.

Ruska vojska od petka je preuzela kontrolu i nad nuklearnom centralom Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, gde su udari njene artiljerije, prema navodima Ukrajinaca, izazvali požar. Moskva negira da je izazvala požar koji je bio u pomoćnim prostorijama a ne blizu reaktora, ali je podstakao strahovanja da može doći do nove nuklearne katastrofe.

Ruska novinska agencija RIA Novosti danas je objavila više video snimaka sa izjavama jednog zvaničnika Ruske nacionalne garde date ispred centrale Zaporožje.

“Centrala sada funkcioniše normalno. Uprava centrale obavlja svoje funkcije. Situacija je potpuno pod kontrolom Ruske nacionalne garde”, rekao je on.

Zvaničnik je rekao takođe da je velika količina naoružanja i municije, uključujući teško naoružanje, pronađena kod reaktora centrale.

Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Njeni reaktori su pušteni u rad u periodu između 1984. i 1995. godine. Oni su moderne koncepcije u poređenju sa Černobiljom, prvom centralom izgrađenom u zemlji 1970-godina, gde su reaktori bili znatno manje obezbeđeni.


NOVO: Rusi i Ukrajinci dogovorili su se jutros da će poštovati prekid vatre oko niza humanitarnih koridora za evakuaciju civila, rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Kako je navela, Moskva je potvrdila da se složila da će poštovati primirje od 9.00 do 21.00 po lokalnom vremenu ( 8.00 do 20.00 po srednjoevropskom vremenu) oko šest zona pogođenih borbama.

Definisani su koridori za evakuaciju civila iz Energodara ka Zaporožju na jugu Ukrajine, iz Izijuma za Lozov na istoku i iz Sumija za Poltavu na severoistoku, gde je juče jednim koridorom već izvučeno više hiljada civila.

Više koridora treba takođe da se uspostave za evakuaciju civila ka Kijevu iz više gradova koji su pod jakim vazdušnim udarima zapadno od glavnog grada, među kojima su Buča, Irpin i Gostomel.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x