Hitlerova naredba za napad na Jugoslaviju od sutra u Narodnom muzeju u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: rtrs.rs video printscreen
Podelite vest

Narodni muzej Srbije u Beogradu prikazaće u četvrtak, 25. januara, direktivu bivšeg nemačkog kancelara Adolfa Hitlera od 28. marta 1941. godine kojom je naredio napad na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, saopšteno je danas.

Taj važni istorijski dokument javnosti će biti prikazan u podne, a zainteresovana publika moći će da ga vidi do 18. februara. Hitlerova naredba o napadu na Jugoslaviju i Grčku, pod nazivom “Direktiva 25”, kupljena je 29. novembra sredstvima koja je obezbedila Vlada Srbije.

“Direktiva 25”, koju je Hitler lično potpisao, sačinjena je u 13 primeraka, od kojih je jedan sada u vlasništvu države Srbije.

“Ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i dononoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će ‘političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji’. Sadržaj ove direktive rezultirao je i stvaranjem svih neohodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjenje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji”, navodi se.

Dokument će biti trajno pohranjen u Muzeju žrtava genocida u Beogradu. Udružene snage Centralnih sila napale su Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine, nakon što je raskinut Trojni pakt, čime je na teritoriji Jugoslavije počeo Drugi svetski rat.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x