Hiljade najlepših impresija Stopića pećine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizacija Zlatibora
Podelite vest

Hiljade najlepših impresija sa sobom nose posetioci Stopića pećine nakon što završe obilazak njenih dvorana i skrivenih hodnika.

Od subote 16. jula 2022. radno vreme Stopića pećine biće od 09:30 – 19:00 časova.

Stopića pećina se nalazi na 19 km udaljenosti od centra Zlatibora i jedna je od najposećenijih atrakcija Zlatibora. Jedinstvena je i poznata po bigrenim kadama, ulazu impozantnih dimenzija i pećinskom vodopadu.

Speleološka lepotica Zlatibora nesvakidašnjim podzemnim pejzažima osvojila je srca brojnih ljubitelja prirode i ostala najposećenija pećina Srbije, sa preko 120.000 poseta godišnje.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Svojim impresivnim dimenzijama ušukala se kraj leve obale reke Prištavice, podzemnim hodnicima povezuje sela Trnavu i Rožanstvo. Nalazi se na 19. kilometru od turističkog centra Zlatibora, nadomak puta ka Sirogojnu, što je čini jednim od najpristupačnijih speleoloških objekata Srbije.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Iako je ideja o turističkom uređenju Stopića pećine potekla još sedamdesetih godina 20. veka, ozbiljnim radovima pristupilo se tek početkom ovog milenijuma. Put od istraživanja dr Radenka Lazarevića i čeških speleologa (koji su iza sebe ostavili njene nacrte i planove) do jedne od najuređenijih pećina Srbije bio je dug i nimalo lak.

Probijanje prilaznog puta i staza do pećine, uređenje parking prostora, osvetljenje pećinskih dvorana i trasiranje staza za posetioce na ekološki veoma osetljivom području bio je pravi izazov za Turističku organizaciju Zlatibor kada se krenulo sa radovim na uređenju pećine. Obzirom da je zaštićena kao spomenik prirode od izuzetnog značaja, sve radove sprovodili smo u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode i Ministarstvom za zaštitiu životne sredine. Vodili smo računa da ne oštetimo nijedan segment pećinskog nakita, da ne narušimo sklad pećinskog ekosistema, ali i da staze trasiramo tako da posetiocima omoguće obilazak svih atraktivnih elemenata pećine – seća se Jovan Pavlović iz Turističke organizacije Zlatibor, koji je u uređenju pećine učestvovao od samog početka.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Stopića pećina je uređena za posete i puštena u rad 2009, od kada ne prestaje interesovanje javnosti.

Obilaze je turisti, istražuju iskusni speleolozi i mladi naučnici, domaći i inostrani novinari i TV ekipe prave reportaže o njenoj lepoti, a poslužila je i kao autentičan prostor za snimanje muzičkih spotova.

Pre više od jedne decenije, kada je otvorena za posete, uređene su Svetla i Tamna dvorana, Sala sa kadama i Кanal sa kadama i plato kod vodopada, što je i danas najatraktivniji deo pećinskog kompleksa. Priroda je bila darežljiva prema ovoj speleološkoj lepotici darujući joj jedinstvenu vrednost, čuvene bigrene kade. One su amblem pećine bez premca u celoj Evropi. Počev od korita Trnavskog potoka, koji protiče kroz pećinu, ređaju se poprečno vijugavi, rumenkasti bigreni nabori, koji zagrađuju udubljenja različite širine, dužine i dubine, stvarajući kade pri dnu plitke i uske, a zatim sve veće i dublje. Voda koja kroz kanal dospeva u pećinu puni kade, a u periodu većih padavina preliva se preko kada i stvara autentičan doživljaj.

Tokom 2015. završena je izgradnja staze i platforme iznad bigrenih kada, a 2016. ugrađena led rasveta u različitim bojama koja naglašava nesvakidašnju lepotu podzemnog pejzaža. O neverovatnom izgledu ovog prizora svedoči oduševljenje svakog posetioca koji je makar i jednom obišao pećinu. Poseban utisak ostavlja 10 metara visok podzemni vodopad čiji huk naglašava jačinu prirode i lepotu svega što ona može da stvori.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Stopića pećina je od otvaranja svake godine beležila nove rekorde u broju posetilaca, a kako ističe Jovo Pavlović, ubedljivo najveći broj poseta zabeležila je 2020.

Smatram da je tome najviše doprinelo uređenje nove staze koja je izgrađena kroz Кanal sa kadama i za posete otvorena početkom 2020. godine. Lepota pećinskog nakita i dobra promocija dovode nove turiste, a uređenje još jednog dela pećine, koji do sada nije bio otvoren za javnost, privlači i one koji su je već posetili da joj se opet vrate – kaže Jovo ponosan na sve ono što je proteklih godina postignuto.

Dosta toga je do sada urađeno na adaptaciji pećine za turističke obilaske. Osvetljena je led rasvetom, regulisan je tok Trnavskog potoka čime je rešen problem izlivanja vode tokom većih bujica, a s obzirom da se posebno vodi računa o bezbednosti posetilaca, obijanje pokretnog kamenja sa litica pećine, održavanje bezbednosnih ograda i pešačkih staza obavezne su aktivnosti koje se sprovode svake godine.

Foto: Turistička organizacija Zlatibora
Foto: Turistička organizacija Zlatibora

Zaštićenim prirodnim dobrom Stopića pećina upravlja Turistička organizacija Zlatibor. Od otvaranja pećine za posete do danas njeno uređenje se finansira udruženim sredstvima Ministarstva za zaštitu prirode, opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor, a lokalna samouprava posebna sredstva i napore ulaže u regulisanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi neometano moglo da se nastavi sa daljim uređenjem.

Malo je turističkih atrakcija u Srbiji koje se mogu pohvaliti da su za posetioce otvorene svakog dana tokom cele godine, a Stopića pećina je jedna od njih. Ljubazni vodiči na usluzi su svim posetiocima koji žele da obiđu i detaljnije upoznaju ovaj speleološki biser. A pored iscrpnih informacija, zanimljivih legendi i nesvakidašnjih priča koje nesebično prenose svakom gostu, vredni vodiči i čuvari brinu se o bezbednosti posetilaca, čistoći i očuvanju ovog zaštićenog prirodnog dobra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x