Grk Marinos Ricudis srpskom narodu čestitao Božić porukom ispisanom ćirilicom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

“Mir Božiji, Hristos se rodi”, ispisao je ćirilicom na svom fejsbuku  Grk Marinos Ricudis  dodavši ispod toga   “Hristos je stigao” i na taj način Srbima čestitao Božić. Njegova čestitka izazvala je veliki broj pohvalnih reakcija, a ispod svakog komentara stajao je i odgovor “Vaistinu se rodi”.

Foto: Grk Marinos Ricudis

Marinos Ricudis, nekadašnji visoki oficir Vojske Grčke i kapetan bojnog broda iz sastava grčke mornarice, koji je 1999. godine bio u sklopu flote NATO-a tokom agresije na SR Jugoslaviju i Srbiju, i koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima “severne alijanse” i bombardovanju  Srbije i srpskog naroda. Tada je odbio da se sa broda grčke mornarice, kojim je komandovao, ispale projektili prema našoj zemlji. Oglušivši se o naređenje za napad, okrenuo je brod i umesto da uplovi u vode Jadranskog mora, vratio je brod u vojnu luku.

Tada je napisao: “Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na moj bratski narod”, posle čega je odmah suspendovan. Marinos je po kratkom postupku te 1999.godine izveden pred vojni sud – za neizvršenje naređenja i neposlušnost osuđen je na dve i po godine zatvora.

To, međutim, nije bila jedina presuda protiv Marinosa Ricudisa – posle brojnih ročišta pred čak devet sudskih veća nastavljeni su krivični i prekršajni postupci protiv njega, da bi na kraju ostao bez posla i izbačen iz vojne službe u svojoj zemlji. Svako od ročišta protiv Ricudisa redovno su pred sudovima u kojima mu se sudilo pratile velike demonstracije državljana Atine i cele Grčke, koje su tražile da bude oslobođen zatvora i da ostane u službi.

Srbi nisu zaboravili postupak Marinosa Ricudisa. Zahvalili su mu se tako u više gradova u Srbiji postoje njegovi murali, a jedna ulica u centru Niša je ponela i njegovo ime.

Za jedinstven i herojski podvig i iskazanu pravdu i slobodoljubivost Sveti arhijerejski sinod SPC je dodelio je Marinosu Ricudisu Orden svetog cara Konstantina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x