Gradonačelnik Kijeva odobrio plan evakuacije ukrajinske prestonice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Uzgorod, Ukrajina Foto: O.S.R.
Podelite vest

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su vlasti glavnog grada Ukrajine odobrile plan evakuacije u slučaju ruske invazije, saopštila je pres služba gradonačelnika.

“Gradske službe već rade na sprečavanju vanredne situacije vojne prirode. Naši napori su usmereni na sprečavanje ili prevazilaženje mogućih provokacija i odolevanje vojnom napadu”, rekao je Kličko, a prenosi TASS.

Prema Kličkovim rečima, za Kijev je odobren “plan evakuacije kojim je utvrdjena lokacija evakuacionig centara, potreban broj vozila i bezbedni regioni za smeštaj evakuisanih”.

Zabrinutost zbog navodnih priprema Moskve za invaziju na Ukrajinu u poslednje vreme se sve više najavljuje na Zapadu i u Kijevu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je ove izjave kao praznu i neosnovanu eskalaciju napetosti, ističući da Rusija nikome ne predstavlja pretnju.

Bela kuća je ranije pozvala Amerikance da napuste Ukrajinu u narednih 24 do 48 sati i upozorila da SAD neće evakuisati gradjane ukoliko Rusija izvede invaziju na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se dogodi u narednih nedelju dana, verovatno u naredna dva dana.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da SAD još nemaju saznanja da li je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da izvrši invaziju, ali da je sve spremno da se napad dogodi vrlo brzo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x