Gojković: Slika ‘Arnautski ratnik’ poznata kao “Odmor bašibozuka” Paje Jovanovića vraća se u Srbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Danas
Podelite vest

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas da je otkupom slike Paje Jovanovića koja je poznata kao “Odmor bašibozuka”, a čiji je pravi naziv “Arnautski ratnik”, na aukciji u Galeriji Sotebi u Londonu, ta slika “simbolično vraćena u Srbiju”.

Gojković je za televiziju Pink rekla da to ne znači “da je bila u Srbiji” pa da je vraćena, već da je vraćena u Srbiju “tamo gde treba da pripada”.

Ministarka je u uključenju iz Legata Paje Jovanovića u Beogradu rekla da će se otkupljena slika Paje Jovanovića naći među 212 umetničkih dela, i da se razmišlja gde da bude izložena.

“Muzej Grada Beograda će dobiti novu zgradu, jedan deo će sigurno biti posvećen Paji Jovanoviću”, kazala je Gojković.

Istakla je da je slika “Arnautski ratnik” još u “davnim vremenima uvršćena u jedno od najznačajnijih dela Paje Jovanovića”, i da će biti organizovan doček prilikom njenog dolaska u Beograd.

Muzej grada Beograda otkupio je početkom novembra sliku “Odmor bašibozuka”, na aukciji u Sotebiju za 304.800 funti, uz podršku Ministarstva finansija i Ministarstva kulture, a po direktnom nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio da je naložio da se “nađe način” kako da se otkupi ta slika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x