Gojković otvorila izložbu posvećenu Nikoli Tesli u Pragu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je sinoć u Pragu izložbu posvećenu Nikoli Tesli pod nazivom „Praški student”.

Gojković je tom prilikom istakla da je bezrezervnom podrškom u organizovanju ove izložbe Ministarstvo kulture Srbije još jednom doprinelo očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

To je naš dug prema njemu i obaveza koju imamo prema sadašnjim i budućim generacijama – između ostalog i zato što on i danas predstavlja sponu između naroda i država i što, poput čitave oblasti kulture, čini da se još bolje upoznamo i razumemo, navela je ona.

U planu je da sve izložbe iz Srbije sa temom Nikole Tesle gostuju i u drugim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti

Gojković je ukazala na to da se izložbom nastavlja negovanje veze nastale pre više od 140 godina i prvog boravka Tesle u Pragu, i da to predstavlja novi susret velikana nauke i mesta čuvenog po svojoj bogatoj kulturi i tradiciji.

Na izložbi je hronološki predstavljen Teslin životni i naučni put, kao i istorijski trenutak i duh vremena u kome je živeo i stvarao, a poseban deo je posvećen njegovim odnosima sa Pragom i Češkom u kojima je boravio dva puta.

Ona je objasnila da ovu postavku čini samo deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka, kako bi se posetiocima barem delom ilustrovalo koliki je doprinos pružio celom svetu.

Potpredsednica Vlade je podsetila i na međusobnu povezanost Tesle i Praga, o čemu svedoči i pismo koje je iz Njujorka ovaj naučnik uputio tadašnjem gradonačelniku, u kojem mu je pisao o svojim uspomenama na taj prelepi češki grad.

Gojković je ukazala i na veliko poštovanje koje je genijalni srpski izumitelj uživao u Češkoj, kao nosilac ordena Belog lava, dobivši ulicu, park i najveći spomenik na svetu.

Na otvaranju izložbe govorili su i predsednik Upravnog odbora Starog sajmišta u Pragu Tomaš Hubl i pomoćnik ministra kulture Republike Češke Ondrej Hrast.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x