Galerija Doma omladine Beograda nastavlja izlagačku sezonu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Autoportret - Zorana Stevanović
Podelite vest

Nakon kraće letnje pauze, Galerija Doma omladine Beograda nastavlja 58. izlagačku sezonu samostalnom izložbom umetnice Zorane Stevanović, koja nosi naziv „Pod sjajem šećernih zvezda“, a biće otvorena 5. septembra u 19 časova.

Kroz odabir šećera kao gradivnog elementa koji u sebi ima već pregršt upisanih simbola i referenci, Zorana Stevanović ispreda narativ o svakodnevnom, koje ispod površine vrvi kako introspekcijom, tako i socijalnim fenomenima. U svojim radovima umetnica koristi autentične materijale poput bombona, ali i materijale koji kroz asocijativnost prenose privid jestivosti.

Zorana Stevanović rođena je 1999. godine u Leskovcu. Osnovne studije završila je 2022. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Olivere Parlić, a potom Master studije 2023. na istom odseku. U svojoj umetničkoj praksi koristi se različitim medijima, poput skulpture, instalacije, crteža i performansa.

Do kraja decembra meseca u Galeriji DOB, nakon Zorane Stevanović, svoje projekte predstaviće: Nikolija Stanojević, Jovana Janković, Marko Vučković, Strahinja Zoćević, Dejan Krstić, Milica Krstić i Katarina Živković.  Drugi deo sezone u 2023. godini obeležiće stvaralaštvo izrazito mladih vajara, slika i multimedijalnih umetnika, među kojima će biti i nekoliko prvih samostalnih izložbi.

Tokom prvih osam meseci 2023. godine u Galeriji Doma omladine Beograda realizovane su samostalne izložbe više umetnika/ca: Sare Marković, Magde Radojlović, Ivane Kucine, Petra Aleksića, Jelene Vučić, Darka Sretića, Pavla Radovića, Vanje Pašić, Ivane Papić, Marije Nikolić, Stefanie Veljković i Irene Simić; jedna grupna izložba Sande Črnelč, Elie Friganović i Dunje Karanović; kao i redovna godišnja Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovane izložbe omogućile su uvid u raznovrsnost ideja, likovnog jezika, estetike i senzibiliteta navedenih stvaralaca, kao i u plodotvornost i kapacitete lokalne i regionalne umetničke scene. Galerija Doma omladine kao gradska institucija iskoračila je iz svojih lokalnih okvira sarađujući sa stvaraocima koji su svoja akademska znanja stekli u Novom Sadu, Beogradu, Banja Luci, Zagrebu, kao i na relaciji više evropskih gradova.

Konkurs za izlaganje u Galeriji Doma omladine Beograda tokom 2024. godine (59. sezona) otvoren do 1. oktobra 2023.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x