Francuska će proterati 35 ruskih diplomata, Italija 30, Danska 15

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija
Podelite vest

Francuska će proterati 35 ruskih diplomata “čije su aktivnosti suprotne (njenim) interesima”, saznao je danas AFP iz izvora bliskog francuskom ministarstvu spoljnih poslova.

“Ova akcija je deo je evropskog pristupa”, objašnjava se u saopštenju ministarstva i dodaje “naša prva odgovornost  je da uvek osiguramo bezbednost Francuza i Evropljana”.

Italija proteruje 30 ruskih diplomata, saopštio je danas italjanski ministar spoljnih poslova Luidji Di Majo.

On je naveo da je ambasador Rusije u Italiji pozvan u ministarstvo gde mu je uručena nota o proterivanju 30 ruskih diplomata.

Di Majo je rekao je da je ta mera, koja je usaglašena sa drugim evropskim partnerima, bila neophodna zbog nacionalne bezbednosti zemlje u situaciji do koje je došlo zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da će Moskva odgovori Rimu na isti način.

Danska je donela odluku o proterivanju 15 ruskih diplomata zbog špijunaže, izjavio je danas danski ministar spoljnih poslova.

“Utvrdili smo da je 15 obaveštajnih službenika koji će biti proterani sprovodilo špijunske aktivnosti na danskom tlu”, rekao je Jepe Kofod novinarima.

Danska “želi da pošalje jasan signal Rusiji: špijuniranje na danskom tlu je neprihvatljivo”, rekao je on.

O proterivanju petnaestoro ljudi, koji imaju dve nedelje da napuste Dansku, ruski ambasador je obavešten jutros.

Kopenhagen je oštro osudio “brutalnosti Rusije prema ukrajinskim civilima u Buči” i podsetio da “namerni napadi na civile predstavljaju ratni zločin”, navodi se u saopštenju danskog ministarstva spoljnih poslova.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x