Film francuske nobelovke Ani Erno na ovogodišnjem Beldoksu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Rotten Tomatoes Indie printscreen
Podelite vest

Film “Godine super osmice” (The Super 8 Years) u režiji francuske dobitnice Nobelove nagrade za književnost Ani Erno i njenog sina Davida Erno-Brioa biće prikazan na ovogodišnjem, šesnaestom izdanju Beldoks (Beldocs) festivala, koji traje od 10. do 17. maja.

Film Godine super osmice sačinjen je od arhivskih snimaka porodice Erno nastalih u periodu između 1972. i 1981. godine i svedoči o njihovoj svakodnevici. Erno je i scenaristkinja i naratorka filma.

U intimnoj povesti sačinjenoj istovremeno od malih građanskih rituala i putovanja širom sveta, od SSSR-a do Albanije, odražavaju se globalna socijalna previranja, navodi se u saopštenju organizatora festivala.

Snimci iz ruke supruga Filipa Ernoa prate umetničko stasavanje Ani Erno i odrastanje njihove dvojice sinova. Svetska premijera filma bila je 14. decembra prošle godine, a uvršten je u selekcije festivala u Kanu, Njujorku, Cirihu i Busanu.

Ani Erno (Annie Eranux) je francuska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu, poznata po delima Jedna žena (1988), Događaj (2000), Zaposednutost (2008).

Po romanu Događaj, 2021. godine je Odri Divan snimila istoimeni film koji je na Filmskom festivalu u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom.David Erno-Brio, korežiser filma i sin Ani Erno, po zanimanju je novinar, scenarista i reditelj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x