Fijatovi radnici: Čuli smo od pojedinih kolega da su loši uslovi u fabrici u Slovačkoj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinstscreen, RTV Kragujevac
Podelite vest

Ponuda za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu je problem za Fijatove radnike pre svega zbog dužine tog radnog angažmana i odvajanja od porodica, navode u Samostalnom sindikatu fabrike automobila u Kragujevcu.

U tom sindikatu su ranije isticali da je za odlazak u inostranstvo prihvatljiva ponuda da to bude na kraći period, odnosno na tri meseca uz povratak kući u trajanju od mesec dana.

Poslodavac je radnicima ponudio rad u fabrikama u Italiji, Nemačkoj , Slovačkoj i Poljskoj. Od ukupnog broja radnika koji se za to prijave 80 odsto će biti poslato u Slovačku i Poljsku.

Kako Beta saznaje u razgovoru sa Fijatovim radnicima koji nisu želeli da se predstave, oni smatraju da ta ponuda uopšte nije “bajna” kako je juče posle pregovora u Kragujevcu predstavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Procenjuju da će velika većina radnika biti poslata na rad u Stelantisovoj fabrici u Slovačkoj gde su uslovi, kako navode, neuporedivi, odnosno mnogo lošiji u odnosu na kragujevačku fabriku.

Ponuda za odlazak u Italiju i Nemačku je za njih samo “pokrivanje” za istinsku nameru poslodavca da ih pošalje u Slovačku. O radu u Slovačkoj čuli su od pojedinih kolega koji su se u maju vratili u Kragujevac posle tromesečnog rada u Slovačkoj.

Ta ponuda nije “cveće” već “suva ikebana”, kažu sagovornici Bete.

Oni navode da se “pompezno” ističe u prvi plan bonus od 17.000 evra koje će im poslodavac dati pre polaska i po povratku iz inostranstva, ali da to ima i svoju drugu stranu.

“Taj bonus se topi, jer mi plaćamo smeštaj, uglavnom nekoliko meseci unapred. Da prodjemo jeftinije moraćemo da nadjemo zajednički smeštaj za četvoro, petoro… Naš trošak je i ishrana, kao i prevoz prilikom posete Srbiji. Fijat finansira samo odlazak i povratak”, rekao je izvor Bete i priznao da će, ipak, nešto od tih para moći da ostave porodici.

Radnici navode da je najbolje da im se iskreno predstavi šta ih čeka na radu i fabrici u Slovačkoj kako bi se većina upoznala sa “pravim stanjem stvari”. Oni navode i da je vrlo problematično zdravstveno osiguranje za vreme boravka u Slovačkoj.

Prema njihovom saznanju, neki od Fijatovih radnika koji su tamo radili, iako su imali pokriveno osiguranje, ipak su morali da se vraćaju u Srbiju na lečenje. Kako je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, danas počinje prijavljivanje radnika za odlazak u inostranstvo koje će trajati do 15.juna.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x