Figaro: Uzbuna protiv rudarskog projekta i srpskih vlasti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Hiljade demonstranata širom Srbije suprotstavlja se faraonskom rudarskom projektu anglo-australijske kompanije Rio Tinto, kao i namerama vlasti Aleksandra Vučića da se u okolini Loznice izgradi rudnik iako to predsednik Srbije smatra istorijskom prilikom, preneo je pariski list Figaro.

U opširnoj reportaži o Gornjim Nedeljicama, list citira izjave meštana koji se protive rudniku.

“Ako dodje do ovog rudnika, naše selo više neće postojati. Po cenu života nećemo dozvoliti početak projekta”, izjavio je Zlatko Kokanović, veterinar i poljoprivrednik u Gornjim Nedeljicama, selu koje se nalazi 150 kilometara zapadno od Beograda, u poljoprivrednom kraju.

Sa udruženjem “Ne damo Jadar”, taj otac petoro dece suprotstavlja se projektu eksploatacije litijuma.

Kompanija Rio Tinto planira da otvori rudnik na dubini od 600 metara za iskopavanje litijuma neophodnog za električna vozila, podsetio je Figaro i dodao da Kokanović nije sam pošto su prošlog vikenda organizovani protesti, “obeleženi policijskom brutalnošću”, dok su danas održani novi protesti i blokade puteva.

Figaro navodi da mreža ekoloških udruženja, pokret Kreni-promeni, ali i opozicione političke stranke pozivaju na “ekološki ustanak”.

Kokanović je rekao da je njegova kuća udaljena 200 metara od objekta koji je planiran za preradu 4.500 tona materijala dnevno po “najprljavijoj mogućoj tehnologiji”.

Prema njegovim rečima, u opasnosti je ne samo njegovo imanje, već oko 300 kvadratnih kilometara, 22 sela i 19.000 stanovnika.

“Na postavljena pitanja o zagadjenju, otpadu, kanalizaciji, buci, isparavanju nemamo odgovor”, dodao je on znajući da je planirano korišćenje 110 tona eksploziva mesečno, 300.000 tona sumporne kiseline godišnje i beskonačnih količina vode i struje.

S druge strane, Vučić uzvraća da je to “istorijska prilika”, piše Figaro.

Pariski dnevni list dodaje da je srpski predsednik svestan da će Evropskoj uniji (EU), kako bi postiglja ugljeničku neutralnost do 2050. godine, do 2030. godine biti potrebno 18 puta više litijuma nego sada, tako da “nema veze ako do sada nije objavljena nijedna studija o uticaju” tog rudnika.

Figaro je preneo izjave drugih meštana koji pominju bušotine i prodaju zemljišta.

“Rio Tinto je uporan. Njihovo obezbedjenje patrolira selima, predstavnici zovu i pokušavaju da ubede meštane da prodaju svoju zemlju”, piše Figaro i dodaje da taj pritisak nije urodio plodom, tako da su srpske vlasti nedavno usvojile novi pravni arsenal koji omogućava prinudnu eksproprijaciju.

“Sve je po meri za Rio Tinto. To je bila kap koja je prelila čašu opšteg revolta gradjana, mobilisanih višegodišnjom nepravdom”, izjavio je Miroslav Lakićević iz lozničke Antikorupcijske inicijative, dodao je pariski list.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x