‘Fićom’ starim 40 godina do Kopaonika, sledeći izazov Stara planina, pa more

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Joca FT
Podelite vest

Nišlija Jovan Mitrović odlučio se na avanturu da sa svojim “fićom” koji je 1984. godište vozi do Kopaonika. U tome je i uspeo, uprkos tome što je njegov ljubimac ima letnje gume, jer za ovaj model više nema zimske opreme.

Od svog vlasnika ovaj crveni lepotan stariji je punih deset godina.

“Kad smo krenuli, izgledalo je nemoguće. Na sve načine sam pokušavao da za njega obezbedim zimske gume i svu opremu potrebnu za zimske uslove, ali je sve bilo nemoguće. Nije se ni znalo da li ćemo do gore da izađemo, jer je imao letnje gume, a letnje gume su jako loše za sneg. T je izazvalo dodatni adrenalin, ali je u suštini sve ispalo kako treba”, ističe vlasnik vremešnog “fićka”.

Jovan Mitrović

Do Kopaonika su došli, tamo ih je dočekao sneg i prava zima.

“Glavna atrakcija smo bili. Tu je bio drug sa još jednim “fićom”, vozili smo jedan za drugim, tako da su ljudi gledali u nas”, Mitrović priča uz osmeh.

Mitrović je svoj primerak nacionalne klase platio 500 evra, ali je sređivanje nakon toga koštalo mnogo više.

“Ovaj “fića” je 1984. godište, među zadnjim serijama. Na njemu bukvalno nije bilo dela koji je mogao da ostane isti, nezamenjen ili repariran, sve je moralo da se preradi”, kaže.

Po njegovim rečima, delova za ovaj automobil skoro da i nema, a ako se nađu prilično su skupi.

“Za jedne ratkapne morao sam da idem u Skoplje, a koštale su 200 i nešto evra. Ima delova, ali je mnogo teško da se nabave”, rekao je.

“Fiću” vozi svakodnevno i za Mitrovića je on “najneobičniji i najslađi auto, jer ima lepe “okice”. Dodaje kroz smeh i da mu je teško da se uklopi u mali auto zbog svoje kilaže i da će morati malo da smrša da bi bolje “funkcionisali”.

” Dok je još uvek zima, sledeće je Stara planina, a na leto najverovatnie Crna Gora i ostale morske destinacije”, najavio je vlasnik crvenog lepotana.

Prvi “fića” proizveden je u Zastavi u Kragujevcu daleke 1955. godine, poslednji 1985. godine. Za tri decenije iz ove fabrike je izašlo bezmalo milion primerka i time je zasluženo u nekadašnjoj Jugi nosio naziv “nacionalna klasa”.

Ovom vožnjom do Kopaonika sa letnjim gumama “fićko” je i dokazao da je “klasa”.

Cela avantura Jovana Mitrovića može se pogledati i na YuTube kanalu Joca TF.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x