Festival ‘Pozorište čuda’ u Beogradu od 10. do 14. novembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Spomenik Ćirilu i Metodiju u Beogradu, foto: GoogleStreetView printscreen
Podelite vest

U Beogradu će se 10. novembra do 14. novembra, na više lokacija održati “Pozorište čuda”- festval koji na nesvakidašnji način spaja nauku i umetnost, najavili su organizatori.

Festival realizuje Laboratorija interaktivnih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u okviru međunarodnog projekta CURIOUS, koji za cilj ima približavanje ovih disciplina, te uspostavljanje izvođačkih umetnosti kao alata za promociju naučnih dostgnuća koja mogu da odgovore na ključne izazove današnjice.

Kako je navedeno, glavni program “Pozorišta čuda” čine inovativni format – artscience produkcije i Augmented Lectures – proširena, scenski uobličena predavanja koja nastaju kokreacijom naučnika i umetnika.

Istovremeno, prateći program će se fokusirati na promišljanje novih mogućnosti i perspektva naučne komunikacije kroz uspostavljanje dijaloga sa umetničkim praksama.

U okviru festvala publiku očekuje se 10 izvođenja u produkciji partnerskih organizacija na projektu CURIOUS iz Srbije  (Laboratorija interaktvnih umetnosti), Italije (Arditodesio), Bugarske (Arte Urbana Collectf) i Belgije (Arenberg), koje će ih povesti na putovanje kroz najrazličitije naučne dicipline i teme – od fenomena sinestezije, preko porekla svetlosti, neuobičajene upotrebe geografskih karata, unutrašnjeg života biljaka, do kvantne mehanike i najnovijih teorija o nastanku Solarnog sistema.

Svi programi u okviru festvala su besplatni, a izvodiće se osim na sceni Fakulteta dramskih umetnosti i u Narodnom pozorištu, Bitef teatru, Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Teatru Vuk, Kulturnom centru Magacin, kao i u Astronomskoj opservatoriji Beograd.

Detaljnije informacije o programima dostupne su na sajtu, kao i Instagram i Facebook stranicama FDU Laboratorije.

Međunarodni projekat CURIOUS podržali su Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i EU Delegacija u Srbiji, kroz program “EU za tebe”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x