Festival francuskog filma od 19. juna, u više gradova Srbije, ‘kum’ Bjelogrlić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube K1 Televizija printscreen
Podelite vest

Do sada najveći Festival francuskog filma koji se priređuje šesti put, biće od 19. do 23. juna s projekcijama na nekoliko mesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu. Publika će imati priliku da vidi najnovije filmove iz Francuske, od kojih je nekoliko iz ovogodišnje selekcije Kanskog festivala, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Festival otvara 19. juna na Kosančićevom vencu u Beogradu film “Nepoželjni”, režija Ladž Li. Kao eksluzivan je najavljen film “Drugi čin”, režija Kentren Dipije, naveo je direktor festivala Igor Stanković.

U okrivu posebnog programa prikazaće se francuski filmovi čija je tema sport, jer se ove godine održavaju Olimpijske igre u Parizu.

Za “kuma Festivala” je izabran glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić koji je rekao da je to čast za njega jer je francuska kinematografija stožer evropske i njen vodič zbog svoje estetike i otvorenosti za manje kinematografije.

Na novinarsko pitanje o nekom novom poduhvatu, rekao je samo da “traga za jednom pričom” koja povezuje Srbiju i Francusku 1960-ih godina. Naveo je i da je film “Čuvari formule”, čiji je režiser, o grupi naučnika ozračenih u Vinči, a lečenih u Francuskoj, počeo da se prikazuje i u toj zemlji, u 80 bioskopa.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere je istakao da je poslednjih godina na festivalima u Srbiji sve više francuskih filmova i filmova sa frakofonskog područja.

“Festival francuskog filma je plod dugogodišnje saradnje Insituta i njegovih partnera u Srbiji. To je promocija francuske kinematografije, ali i promocija saradnje Francuske i Srbije, i u regionu”, rekao je Pjere.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x