Festival EXIT srpskoj privredi doneo preko 220 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: BetaPhoto/EXIT Photo Team

EXIT festival je ove godine privredi Novog Sada i Srbije doneo novih 19,7 miliona evra, čime je ukupan doprinos festivala od osnivanja do danas više od 220 miliona evra, saopštili su organizatori EXIT-a.

Veći ekonomski doprinos u odnosu na prethodnu godinu, kada je on iznosio 18,8 miliona evra, rezultat je povećanja nekoliko ključnih parametara, među kojima su rekordna potrošnja i povećan udeo posetilaca van Srbije, pokazali su rezultati istraživanja “TIM Centra” iz Novog Sada.

Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno su trošili 549 evra, što je skok od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu, turisti iz Zapadne Evrope su trošili u proseku 821 evro, a iz Istočne Evrope 720 evra.

U julu 2022. kroz festivalske kapije je prošlo više od 200.000 posetilaca iz 107 zemalja sveta, pri čemu je najviše inostranih gostiju stiglo iz Nemačke, Velike Britanije, Turske, Mađarske i Francuske, dok u regionu prednjače Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Broj posetilaca koji nisu iz Srbije činili su 65,4 odsto ovogodišnje publike, što je, kako su saopštili organizatori festivala, novi rekord od njegovog osnivanja.

EXIT  festival, kako je pokazalo istraživanje, posećuje više fanova iz Zapadne Evrope (21 odsto) nego iz Istočne (12,5 odsto), broj posetilaca iz regiona je tradicionalno visok (24 odsto), sa drugih kontinenata stiglo je 7,8 odsto posetilaca, a smeštaj je plaćalo 71,5 odsto ispitanika.

Među ispitanicima ove godine bilo je više od 50 odsto novih posetilaca festivala, a među njima je 38 odsto onih koji su iz Srbije.

Skoro 90 odsto ispitanika istaklo je da EXIT pozitivno utiče na imidž Srbije globalno, dok je 97,8 odsto ispitanika izjavilo da im se mišljenje o Novom Sadu popravilo ili ostalo isto nakon posete festivalu.

Da muzički festivali mogu da naprave društvene promene, izjasnilo se 75 odsto ispitanika.

Ovogodišnje izdanje EXIT-a bilo je posebno posvećeno mentalnom zdravlju, te su se svuda po Petrovaradinskoj tvrđavi mogle videti poruke podrške i osnaživanja, a rezultati ankete su pokazali da se 86 odsto ispitanika izjasnilo da EXIT pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Prosek godina posetilaca koji su učestovali u anketi je 25,7, što je neznatno smanjenje u odnosu na prethodnu godinu (26,1 godinu), a visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 77 odsto publike.

Istraživanje je sproveo novosadski “TIM Centar”, a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.350 posetilaca festivala, tokom njegovog trajanja.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x