EXIT: Trijumf jednog od najupečatljivijih izdanja festivala

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

EXIT 2022 Novi Sad; Foto: J. Laništanin
Podelite vest

Tokom četiri festivalske večeri Petrovaradinskom tvrđavom hodalo je i plesalo više od 200.000 posetioca EXIT-a, uz više od 1.000 izvođača koji su nastupali na preko 40 festivalskih bina i zona, saopštili su danas organizatori.

Ocenili su da je EXIT produkciono i žanrovski napravio nekoliko koraka napred, “što se jasno videlo na najvećim festivalskim binama i zonama”, a čak tri stejdža unapređena su u odnosu na prethodne godine – Gang Beats, No Sleep Novi Sad i Pachamama bina.

“EXIT 2022 otpočeo je dvojakom ceremonijom otvaranja kojima su prikazana dve posebne strane festivala. Svečanim otvaranjem na Pachamama bini simboličnim puštanjem 22 golubice i otkrivanjem instalacije ‘Yellow Submarine’ na Dunavu jasno su demonstrirane vrednosti na kojima festival počiva – poruke mira poslate su u svet sa Petrovaradinske tvrđave. Drugu stranu donela je tradicionalna ceremonija u ponoć uz vatromet na Glavnoj festivalskoj bini”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je “energetski nabijena Glavna bina varirala od najintenzivnijih emocija, oda ljubavi i tragedije koje je doneo jedan jedini Nick Cave sa svojim Bad Seedsima, zatim spektakla najtraženijeg producenta i DJ-a današnjice Calvina Harrisa, vatrene hip hop dive Iggy Azalea, hitmejkera Afrojacka, Jaxa Jonesa, Aloka, Joela Corryja i najžešćeg gitarskog zvuka brazilske senzacije Sepultura, finskog Blind Channela i alternativog beloruskog sastava Molchat Doma”.

Mts Dance Arena, okupila je izvođače elektronske muzike kao što su Boris Brejcha, Stephan Bodzin, Adam Beyer, ARTBAT, Honey Dijon, Maceo Plex, Blond:Ish, Anfisa Letyago, Reinier Zonneveld, Monolink, Satori, Denis Sulta, Mathame, dok je Visa Fusion Stage doneo fuziju žanrova, novih i starih generacija, domaćih i regionalnih izvođača poput bendova Paraf, Joker Out, Brkovi, Artan Lili i Orthodox Celts i internacionalnih imena među kojima Marky Ramone i Noisia.

“Na ovogodišnjem EXIT-u predstavljena su dva specijalna showcase-a – Back To The Future na Glavnoj bini, koncept koji je doneo rap battlove mladih rep zvezda u usponu i legendi hip hopa na našim prostorima i World Music Balkans (WOMBA) showcase na Pachamama bini, posvećen primarno tradicionalnoj muzici Balkana u fuziji sa popularnim muzičkim žanrovima”, navodi se u saopštenju.

Organizatori su podsetili da je pod okosnicom Rock @ EXIT nastupao i kultni pank sastav Exploited, koji je pomerio Explosive binu. Takođe su podsetili da je No Sleep Novi Sad bina postajala iz noći u noć podijum različitih kultnih svetskih klubova – berlinski Watergate uz Adanu Twins i Stephana Jolka, Fabrik Madrid sa Airodom i Indirom Paganotto, pariski underground Possession uz postavku Dax J, Hector Oaks, Parfait, kao i Life and Death showcase uz Gerda Jansona i Stellarcompanion.

Spiritualna i duhovna strana festivala ojačana je već u sredu na generalnoj probi mts Dance Arene, a utvrđena na novoj, većoj lokaciji Pachamama bine, uz melodije muzike nove svesnosti i tradicionalne muzike Balkana i pogled na Dunav, čitav Novi Sad, najlepše zalaske sunca i noći, uz poruke mira, empatije, ljubavi, solidarnosti i zajedništva postavljenih širom Petrovaradinske tvrđave, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x