Evropska konfederacija sindikata: Rast nejednakosti u platama u većini zemalja EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija, Srbija Vesti
Podelite vest

Nejednakost plata povećala se od 2010. do 2019. godine u 14 od ukupno 27 država članica Evropske unije, upozorila je Evropska konfederacija sindikata (EKS) i zatražila hitno donošenje Direktive o minimalnim platama i kolektivnom pregovaranju, preneo je portal Nezavisnost.org.

U poslednjoj deceniji u većini zemalja EU porastao je jaz u zaradama izmedju najbogatijih i najsiromašnijih Evropljana, zaključak je novog izveštaja koji je objavila EKS.

Tim povodom najveća evropska sindikalna centrala pozvala je EU da što pre donese najavljenu Direktivu o minimalnim platama i kolektivnom pregovaranju i  dapreduzme energične mere kako bi se nejednakosti smanjile.

Izveštaj o “nejednakoj Evropi”, koji je pripremio Evropski istraživački institut EKS, pokazuje da su razlike u platama najviše povećane u Madjarskoj, zatim u Španiji i Belgiji, a nešto manje u Danskoj, Estoniji, Bugarskoj, Italiji… Na drugom polu su članice EU u kojima je raskorak u platama smanjen, najviše u Grčkoj, Litvaniji i Nemačkoj, zatim Švedskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Austriji…

Povećanje nejednakosti plata rezultat je smanjenja udela radnika obuhvaćenih kolektivnim ugovorima, ali i posledica pada ili zamrzavanja relativne vrednosti minimalnih zarada, objašnjavaju stručnjaci koji su radili istraživanje.

Pokrivenost radnika kolektivnim pregovaranjem opala je u 22 zemlje od 27 članica EU od 2000. godine kao rezultat politika koje vode Unija i države članice koje su osmišljene da rad učine manje sigurnim.

Nejednakost plata se povećala u osam od 14 zemalja u kojima je relativna vrednost zakonske minimalne zarade pala ili zamrznuta od 2010. godine.

Do ovih nalaza stručnjaci su došli uoči završnih pregovora o Nacrtu direktive EU o minimalnim platama i kolektivnom pregovaranju nakon što je Evropski parlament podržao snažnu akciju u borbi protiv rastuće nejednakosti plata, saopšteno je iz EKS.

Dodaje se da bi povećanje minimalnih plata značajno smanjilo i jaz u platama izmedju žena i muškaraca.

EKS poziva države članice EU da tzv. prag pristojnosti zakonom garantovane plate podignu na najmanje 60 odsto srednje (medijalne) plate i 50 odsto prosečne plate.

Najveća evropska sindikalna centrala, takodje, zahteva da se zabrani svaki pristup javnom (budžet) novcu kompanijama koje odbijaju kolektivno pregovaranje ili raskidaju kolektivne  ugovore.

Zamenica generalnog sekretara EKS Ester Linč ocenila je povodom tek objavljenog izveštaja da je EU sve dalje od “ekonomije koja radi za ljude” koju je obećala Evropska komisija.

“Jasno je da su politike vodjene na nivou EU i na nacionalnim nivoima tokom poslednje decenije povećale nejednakosti na štetu mnogih radnika. Direktori mogu da priušte više luksuza, dok se milioni zaposlenih muče da plate račune za grejanje, moraju da jedu hranu lošijeg kvaliteta i primorani su da se zadužuju da bi plaćali kiriju”, kazala je Linč.

Dodala je da ne iznenadjuju porast društvenih i političkih polarizacija tokom poslednje decenije.

Prema njenim rečima, izveštaj EKS pokazuje da su rešenja problema jednako jasna kao i njegovi uzroci – adekvatne minimalne zarade su ključne za smanjenje nejednakosti, a jače kolektivno pregovaranje je najbolji način za istinski pravedne plate.

“Direktiva EU o minimalnim platama je šansa da se isprave greške iz prošlosti i osigura da milioni zaposlenih i njihovih porodica više ne žive u siromaštvu. Lideri EU i nacionalni lideri moraju da reaguju hitno jer to zahteva situacija opisan ovim izveštajem i da što pre završe pregovore o direktivi”, naglasila je Ester Linč.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x