EU podržava projekte lokalne samouprave u Srbiji sa više od 5,5 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Evropska unija (EU) će preko EU PRO Plus programa podržati 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koji uključuju obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Na ovaj način će EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržati unapređenje kvaliteta života ljudi sa više od 5,5 miliona evra, a posebna pažnja će biti usmerena na ugrožene grupe stanovništva, kao i na oporavak od posledica kovida 19.

“Podrškom realizaciji ovih projekata lokalne infrastrukture Evropska unija direktno doprinosi boljem životu stanovništva u Srbiji kroz rekonstrukciju javnih objekata koja ne samo da će poboljšati njihovu funkcionalnost i usluge koje pružaju stanovništvu već će biti unapređena i energetska efikasnost, pristupačnost kao i zaštita životne sredine i urbana mobilnost”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je održivi teritorijalni razvoj važna strateška tema u celoj Evropi i da Srbija deli taj cilj i evropske integracije. Kako je naglasila Joksimović Srbija kroz usklađivanje sa politikama EU može na najbolji način da doprinese smanjenju nejednake razvijenosti svoje teritorije, kao i stvaranju mogućnosti za bolji život i rad za sve koji žele da ostsanu u svojim lokalnim sredinama.

“Ovi projekti, koji će se uz podršku Evropske unije sprovoditi u okviru EU PRO Plus programa opipljiv su doprinos tom cilju, a pre svega stvaranju jednakih uslova za obrazovanje i odrastanje dece, unapređenje kvaliteta i dostupnosti komunalnih, zdravstvenih i socijalnih usluga”, zaključila je Joksimović ističući da su lokalne samouprave konkurisale sa prioritetnim projektima koji će unaprediti život u tim sredinama.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 3. decembra 2021. do 31. januara 2022. godine, stiglo je ukupno 75 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15 procenata od vrednosti projekta.

Takođe, lokalne samouprave su imale pravo da konkurišu za dva projekta pod uslovom da su jedan ili oba iz oblasti zdravstva i/ili socijalne zaštite, te će 33 lokalne samouprave kojima su odobreni projekti učestvovati u realizaciji sa 2.742.579 miliona evra, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 8.272.532 miliona evra.

Lista odobrenih projekata dostupna je na internet stranici programa EU PRO Plus.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra, realizaciju Programa vodi Minisrtarstvo za evropske integracije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x