Elek: Na čelo BIA i policije doći će partijski poslušnici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen YouTube/N1
Podelite vest

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je danas da je neizvesno kada će Vlada Srbije imenovati direktore Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Policije.

MUP Srbije već 11 meseci, od kada je Vladimir Rebić otišao u penziju, nema direktora policije, a BIA je bez direktora mesec dana, od kada je Bratislav Gašić postavljen za ministra policije.

Elek je agenciji Beta kazao da bi za direktora policije trebalo da bude postavljen iskusan operativac i policijski profesionalac, ali da “kod nas ne postoji profesionalna policijska služba”.

“To što nemamo direktora policije više utiče na policijski integritet nego na operativni rad. Za direktora policije Vlada Srbije će izabrati nekog poslušnika kao što su i bili svi prethodni”, rekao je Elek.

Na pitanje Bete kako će se odraziti na rad policije ako za direktora ne bude postavljen profesionalac, Elek je kazao da na policiju ogroman upliv vrši politička vlast “tako da ko god da bude postavljen vlast mu neće dozvoliti da radi profesionalno”.

“Sasvim sigurno da će i ovoga puta za direktora policije biti postavljen neko ko izvršava političke naloge”, ocenio je Elek.

Elek je rekao da će i na čelu BIA, umesto profesionalca, biti postavljen neko blizak vlasti.

“Verujem da za direktora BIA neće biti postavljeni Aleksandar Vulin ili Marko Đurić, kako se to ranije spekulisalo u javnosti. Vulin je sporan zbog njegovih bliskih odnosa s ruskim službama bezbednosti i otpora sa zapada. BIA je ključna institucija za zarobljavanje države i na njenom čelu će biti postavljen neko od poverenja partije na vlasti”, ocenio je on.

Po njegovim rečima, BIA će i dalje biti podložna političkim zloupotrebama.

“U prethodnom periodu je u BIA bez konkursa zaposleno mnogo ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Ta služba će i dalje nezakonito prisluškivati nerežimske novinare i opozicione političare. I BIA i policija će ostati produžene ruke režima, dok građani neće moći da očekuju nikakvu pozitivnu promenu što se tiče njihove lične bezbednosti”, zaključio je Bojan Elek.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x