Dveri: Veće cene goriva poskupljuju sve proizvode i usluge, država da smanji akcize

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: dveri.rs
Podelite vest

Povećanjem cene goriva drastično će poskupeti i svi proizvodi, zbog čega država treba da smanji akcize i na taj način amortizuje domino efekat daljih poskupljenja roba i usluga, izjavio je član Privremene uprave Srpskog pokreta Dveri Borko Puškić.

“Srpski pokret Dveri smatra je neophodno da država smanji svoj udeo u strukturi cene nafte i da time zaustavi domino efekat inflacije koji će poskupljenjem biti dodatno podstaknut”, kazao je on, navedeno je u saopštenju.

Puškić je naglasio da bi niže cene donele veću potrošnju, a time i veći priliv u budžet, dok bi istovremeno gorivo kupovali i oni koji su u prolazu kroz Srbiju, a ne bi, kao do sada, čekali ulazak u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.

On je istakao da je najavljeno poskupljenje goriva već “uzburkalo tržište” i naveo da se, iako zbog većih cena goriva poskupljuju gotovo svi proizvodi i usluge, vlast “pravi nemušta”, a ona određuje visinu i udeo akciza kao vrstu poreskih mera.

Podsetio je da je Srbija jedina država u Evropi koja ima udeo akciza na gorivo od 50 odsto od ukupne cene goriva.

“Iz tog razloga i sada imamo najskuplje gorivo u regionu, pa litar evro dizela u Srbiji košta 206 dinara, dok je u Mađarskoj njegova cena 191 dinar po litru, u Hrvatskoj 171 dinar, u Bosni i Hercegovini 158 dinara, u Crnoj Gori 174 dinara, u Severnoj Makedoniji 147,5 dinara, u Bugarskoj 160,5 dinara, a u Rumuniji je cena jednog litra 175 dinara”, precizirao je on.

Puškić je naglasio da su visokom cenom goriva najviše revoltirani poljoprivrednici, jer je u toku prolećna setva, što podrazumeva povećan obim posla.

“Njima je aktuelna SNS vlast ograničila potrošnju na 100 litara dizela po hektaru i to za maksimalno 100 hektara obradive površine”, kazao je Puškić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x