Dveri: MMF će tražiti od Srbije da privatizuje EPS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Tamara Milenković Kerković i Radmila Vasić, foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Кerković izjavila je danas da će Međunarodni monetarnoi fonda (MMF), nakon sklapanja stend-baj aranžmana sa Srbijom od 2,4 milijarde evra, tražiti da se privatizuje Elektroprivrede Srbije (EPS) i ocenila da je do “sistemske havarije” EPS-a “dovela nesposobnost SNS menadžmenta”.

“Nije teško pogoditi da će predmet pritiska MMF-a nakon uzimanja kredita od 2,4 milijarde biti privatizacija EPS-a, do čije je sistemske havarije upravo dovela nesposobnost SNS menadžmenta, a koja je ovo preduzeće od ekstra-profitera i izvoznika struje, pretvorila u ekstra-gubitnika”, rekla je Milenković Кerković, saopštile su Dveri.

Kako je potpredsednica Dveri navela, posebnu opasnost zaduženja kod MMF-a, koje će biti najveće zaduženje zemlje u poslednjih 10 godina, “ne predstavljaju njegovi striktni uslovi i stroge mere štednje, koje MMF uvek nameće kao uslov kredita, već i insistiranje na brzoj i sveobuhvatnoj privatizaciji velikih javnih preduzeća”.

“Zemlja koja se zadužuje kod MMF-a uvek gubi ekonomsku, privrednu i finansijsku suverenost i kasnije ostaje bez dela javne svojine”, rekla je Milenković Кerković.

Ona je kao primer navela Grčku, koja je, kako je podsetila, zbog ogromnih dugovanja i nametnutih mera štednje, bila prinuđena da privatizuje svoje najveće luke Pirej i Solun, gotovo sve aerodrome i avio kompanije, elektroenergetsko preduzeće, puteve, železnicu i mnoga druga državna preduzeća.

Milenković Кerković je kazala i da zbog ogromnih dugovanja i energetske krize zbog uvoza energije, rebalans budžeta predviđa da će i dugovanja EPS-a i Srbijagasa država preuzeti na sebe.

“Stavka u Predlogu rebalansa koja glasi ‘Izdaci za nabavku finansijske imovine’ povećana je za 1.000 odsto u odnosu na prethodni budžet i iznosi 153 milijarde dinara ili 1,3 milijarde evra. Toliko će nas koštati nesposobnost SNS da upravlja energetskim sistemom”, istakla je potpredsednica Dveri.

Prema njenim rečima, “biće još gore ukoliko nemogućnost da se ova ogromna dugovanja vrate, dovede do pritisaka MMF-a da se do okonačanja ovog novog aranžmana sa njima privatizuju EPS, Telekom i druga strateška javna preduzeća”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x