Dušan Kovačević i Svetislav Goncić ocenili napade na glumce kao sramotu i intelektualno nasilje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Dramski pisac, akademik Dušan Kovačević ocenio je da su napadi na glumce “bruka i sramota, demonstriranje bahate sile vlasti i ostalih koji ih u tome slede”.

Kovačević, koji je i upravnik Zvezdara teatra, ocenio je za list Danas da oni koji upućuju pretnje glumcima nisu išli u pozorište, a ako su išli, nisu ništa naučili.

“Oružje glumaca su samo reč i govor, kao najveći civilizacijski domet demokratije. Borili smo se za slobodu govora na sceni i u životu i kome ta sloboda smeta, ima ozbiljnih problema sa sopstvenim životom. To je, jednostavno, nedopustivo”, rekao je Kovačević.

Ocenio je da su napadi na glumce i ljude koji se bave umetnošću i slobodom govora poražavajući za svako društvo, a da društvo u Srbiji “civilizacijski vraća nazad”.

“Ovo što se danas događa kod nas, civilizacijski nas vraća unazad, nedopustivo je, i slobodno mogu reći da vlast koja to čini radi u korist sopstvene štete”, kazao je Kovačević.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, glumac Svetislav Bule Goncić osudio je pretnje koje se upućuju glumcima u Srbiji i zatražio od svih da ublaže retoriku.

“Najglasnije osuđujem nasilje svake vrste, pretnje glumcima, ugrožavanje porodice i dece, osuđujem politiziranje sadržaja u bilo čijem interesu i smatram bilo koju vrstu pritisaka ‘intelektualnim nasiljem’ i sve molim da ublaže retoriku”, rekao je Goncić za list Danas.

On je kazao da smatra da je Srbija slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje, na slobodu izražavanja, ali ne po cenu “da bude isključiv u svom stavu i isključen zbog njega”.

Više pretnji i uvreda glumcima koji učestvuju na protestima “Srbija protiv nasilja” uputili su poslanici vlasti u Skupštini Srbije, zbog čega je deo glumaca podneo tužbe.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x