DS: Novi ekološki akcident-stara praksa: ćutanje institucija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube anonimus bp printscreen
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) saopštila je da vlast po starom običaju ćuti o ekološkom akcidentu između Iloka i Bačke Palanke gde je barža sa veštačkim đubrivom udarila u most i potonula.

“Iako je zakonska obaveza državnih organa da potpuno i blagovremeno upoznaju javnost sa svim potencijalnim posledicama ovakvog događaja sa kojima svi koji žive u tom području mogu da se suoče, vlast po starom običaju ćuti”, navodi se u saopštenju DS-a.

Ds potseća da se na samom početku 2024. godine suočavamo sa novim ekološkim akcidentom.

Brod sa dve barže natovarene sa 1000 tona veštačkog đubriva udario je u most između Iloka i Bačke Palanke, pri čemu je jedna barža potonula.

“Još uvek nije jasno da li se radi o fosfornom ili azotnom đubrivu, ali posledice svakako mogu biti dramatične. Poremećaj koncentracije azota i fosfora stvara uslove za stvaranje slatkovodnih algi što za posledicu ima razvijanje cijanobakterija, te dalje za proces eutrifikacije. Eutrifikacija vodenih sistema je veoma opasan proces jer dovodi do intenzivnog rasta algi, smanjivanja količine kiseonika i potpunog izumiranja riba i ostalih životinjskih vrsta”, upozorava se u saopštenju.

Dodaje se da ispuštanje velike količine veštačkog đubriva u Dunav predstavlja ozbiljnu pretnju, pre svega po podzemne vode koje se u ovom području nalaze na dubini od svega deset metara.

“Što se tiče zagađenja površinskih voda Dunava, srećna okolnost je što je vodostaj Dunava trenutno visok. Međutim, visok vodostaj doprinosi migraciji zagađujućih supstanci u slojeve podzemnih voda. Ovo predstavlja direktnu opasnost po građane i stoku jer će značajna količina ovog zagađenja veštačkim đubrivom završiti i u bunarskim vodama koje se koriste kao tehnička, ali i kao voda za piće”, istakao je prof. dr Branimir Jovančićević, potpredsednik Demokratske stranke i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Demokratska stranka upozorava javnost da smo izloženi veoma ozbiljnoj pretnji po zdravlje i bezbednost u snabdevanju vodom.

“Pozivamo nadležne da konačno počnu da se bave svojim poslom, da makar u ovakvim slučajevima kada su ugroženi životi i zdravlje građana poštuju domaće i međunarode propise i da javnosti predoče precizne informacije o tome šta se tačno desilo prilikom potonuća barže sa veštačkim đubrivom, kao i šta će uraditi da bi se rizici ublažili i sanirali”, navodi se u saopštenju DS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x