Država će iz robnih rezervi pekarima isporučivati brašno po 30 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: https://pixabay.com
Podelite vest

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je danas da će država iz robnih rezervi isporučivati pekarima brašno po 30 dinara jer su nerealno poskupeli i pšenica i brašno, pa kilogram brašna u veleprodaji umesto 28 dinara košta više od 40 dinara.

“Isporuka brašna iz robnih rezervi države treba da zaustavi turbulenciju u cenama hleba da ne bi nekontriolisano rasla na 50,70 ili 90 dinara, pa je, kada se stabilizuju cene svih imputa, vraćanje cene hleba na realan iznos teško”, rekao je Pralica agenciji Beta.

Vlada Srbije donela je odluku da se pekarima isporuči brašno iz Republičke direkcije robnih rezervi i na šest meseci ograniči cena hleba “Sava” na 46 dinara.

Pralica je rekao da su peciva i specijalne vrste hleba poskupeli oko 20 odsto, ali da pekari ne koriguju odmah cene za planirani pun iznos već to rade na svakih 10-15 dana po nekoliko dinara.

Dodao je da nije poskupelo samo brašno, već da su porasli i svi drugi troškovi za proizvodnju hleba, u proseku oko 50 odsto.

Pralica je rekao da pekari na ceni hleba od 46 dinara skoro da nemaju nikakvu zaradu.

Nije realno, kako je ocenio, “da pšenica i brašno toliko poskupe i na domaćem i na stranom tržištu, a poskupeli su i na veštački način jer kada su cene počele da rastu zaustavljena je prodaja te robe i dodatno podgrejana tražnja koja je zatim ponovo ubrzala rast cena”.

On je rekao da potražnja hleba posle rasta cene nije opala jer je to osnovni prehrambeni proizvod, kao što nije porasla ni potrošnja ulja koje je koštalo 80 dinara, a sada više od 200 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x