DRI: Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Davorin Dinić

Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima Srbije posledica je nedovoljne aktivnost čuvara i nadležnih inspekcija, nepostupanja po donetim rešenjima o rušenju objekata, kao i izostanka koordinacije i saradnje nadležnih službi, ukazala je Državna revizorska institucija (DRI).

„Nisu usvojena i usaglašena sva planska dokumenta u oblasti zaštite prirode, što ukazuje da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja i upravljanja nacionalnim parkovima“, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje nacionalnim parkovima“ koji je danas predstavljen na konferenciji za novinare.

Utvrdjeno je da Ministarstvo zaštite životne sredine nije blagovremeno pokrenulo i sprovelo proceduru usvajanja planova upravljanja nacionalnim parkovima, što ukazuje da nije usvojen desetogodišnji planski okvir za sprovodjenje aktivnosti na očuvanju, unapredjenju i održivom korišćenju područja nacionalnih parkova.

„Preduzete aktivnosti subjekata revizije nisu u dovoljnoj meri doprinele efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima, što stvara rizik za očuvanje, razvoj i održivo upravljanje zaštićenim područjima“, ističe se u izveštaju DRI.

Navedeno je da upravljači nacionalnim parkovima Tara i Đerdap nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima koje se odvijaju na teritoriji zaštićenog područja. Unutar granica nacionalnih parkova Djerdap i Tara, u pojedinim gazdinskim jedinicama, odeljenjima i odsecima, veći je obim seče stabala u odnosu na planirani obim iz osnove gazdovanja šumama.

Nije formiran Stručni savet nacionalnih parkova, dok Savet korisnika, formiran kod nacionalnih parkova Tara, Djerdap i Fruška gora, nije u dovoljnoj meri doprineo unapredjenju upravljanja zaštićenim područjem.

Po oceni državnih revizora, Ministarstvo zaštite životne sredine kroz rad inspekcije nije u dovoljnoj meri doprinelo efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima.

Opština Bajina Bašta u periodu od 2018 – 2020. godine nije sprovela nijedan inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata, što je uticalo na rast bespravne gradnje u granicama Nacionalnog parka Tara.

Opština Majdanpek je u poslednjih 13 godina donela preko 40 rešenja o rušenju bespravnih objekata na području Nacionalnog parka Djerdap, ali ni po jednom nije postupila zaključno sa 2020. godinom.

„Izostanak koordinacije i saradnje nadležnih subjekata ima za posledicu nedovoljnu zaštitu nacionalnog parka i porast bespravne gradnje u zaštićenom području“, upozorila je DRI i preporučila unapredjenje sistema upravljanja nacionalnim parkovima kroz efikasniji rad čuvarske službe i nadležnih inspekcija kao i kroz bolju koordinaciju i saradnju nadležnih službi.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x