Dragišić za Danas o izraelskim klubovima u Beogradu: Dobra i pozitvina stvar za državu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: M.V.
Podelite vest

Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić izjavio je da ne očekuje da će zbog utakmica izraelskih klubova u Beogradu, palestinski pokret Hamas prestati da ratuje i da će borbena dejstva prebaciti u Beograd.

On je za beogradski Danas naveo i da “tako nešto može da se priviđa samo ljudima sa izuzetno bujnom maštom”.

Dragišić je komentarisao odluku da izraelski košarkaški timovi Makabi i Hapoel budu “domaćini” u Beogradu, piše Danas na svom sajtu.

List piše i da je ovakav gest sportskim prijateljima u nevolji uzbudio ljude, “uplašivši ih da će možda gostovanje klubova iz Izraela pogoršati bezbedonosnu situaciju” odnosno, konkretno dovesti do terorističkih napada u Srbiji.

“Neće”, rekao je Dragišić,  te ukazao da je “dobra i pozitivna stvar” što će Beograd biti domaćin izraelskim klubovima, pogotovo imajući u vidu da je Srbija prošla kroz sankcije.

“Ocenjujem to kao pozitivan gest koji će doprineti porastu ugleda Srbije u svetu. To je čin koji zaslužuje svako poštovanje”, smatra Dragišić.

Što se bezbednosnih problema tiče, po njegovim rečima, nažalost, danas svaki sportski događaj predstavlja potencionalni bezbednosni rizik.

Kazao je i da “igranje izraelskih timova u Srbiji može da potakne određene islamističke teroriste na nasilje”, te  da “to nije neka novost” jer smo, kako je kazao, mi pod udarom tih grupa još od devedesetih godina prošlog veka.

“Srbija je ovim gestom pokazala da ih se ne plaši i da nemamo nikakav problem da ugostimo izraelske sportiste i da oni budu domaćini u Beogradu”, istakao je Dragišić.

Po njegovom mišljenju, sem što će politički ugled Srbije u svetu porasti, sa druge strane, Srbija neće izgubiti ne jednog jedinog prijatelja zbog tog gesta.

Upitan šta i kakvi udari i potencijalne opasnosti mogu da se zaista očekuju u Beogradu, on je ocenio da bi “te grupe eventualno mogle da pokušaju da izazovu incidente koji bi sprečili održavanje utakmica”.

Mogle bi da organizuju proteste i demonstracije u Beogradu.

Kazao je da domaće službe imaju dovoljno znanja, stručnosti i kapaciteta da spreče i takve “a kamoli ozbiljnije napade”.

“Ne mislim da kod nas može da dođe do prelivanja” ratnih sukoba. Izraelske ekipe će biti obezbeđene pre svega od strane njihove policije”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, neće se Mosad, “koji je uvek prva reč na usnama” ljudi u Srbiji, kada su ti sukobi u pitanju time uopšte baviti.

Rekao je da će za bezbednost izraelskih sportista biti zadužene domaće i izraelske službe, kako je kazao,  i da će saradnja u tom smislu biti na najvišem nivou.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x