Dokumentarni film „Glumčina“ na Srpskom festivalu u Čikagu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Film „Glumčina“ o Zoranu Radmiloviću producenta Olivera Paunovića, biće prikazan na Srpskom filmskom festivalu u Čikagu. Ova lepa vest za nišku produkciju stigla je nakon dogovora Slavice Petrović, rodom iz Niša, koja je osnivač festivala u Čikagu i Olivera Paunovića.

Film Glumčina je drugi dokumentarac niške produkcije koji će biti prikazan u ovom gradu Amerike, put mu je utabao dokumentarni film „Lutajuća srca-arhiv emocija“ 2017. godine. Festival se održava od 3. do 5. decembra pod sloganom “Film je san, festival je magija”.

„Radujemo se odlasku u Čikago jer nas najpre interesuje kako će film biti prihvaćen tamo, a posebno nas raduje činjenica što će ponovo jedno niško filmsko ostvarenje učestvovati na ovakvom velikom i priznatom festivalu. Veliki je to korak za nišku produkciju koja je za sada iz naše kuće iznedrila veliki broj dokumentarnih filmova. Podižemo nišku produkciju i to je ono na čemu ćemo raditi i u narednom periodu.“ istakao je producent ovog filma Oliver Paunović.

Slavica Petrović, osnivač Festivala i Oliver Paunović, producent

Osnivač ovog festivala je Slavica Petrović, rodom iz Niša, koja na najbolji način promoviše filmska ostvarenja iz Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.  Njen časopis Ogledalo ili Srpsko ogledalo, nezavisni je list Srba u SAD i predstavlja sponu izmedju dijaspore i zavičaja.

„Naša misija je da u najboljem svetlu predstavimo srpsko kulturno stvaralaštvo i ostvarenjima iz savremene filmske srpske produkcije obogatimo kulturni život Čikaga. Ovaj festival već sedam godina publiciu Čikagu predstavlja najznačajnija filmska ostvarenja. Festival je posvecen autorima i ljubiteljima filma, koji kroz nekoliko festivalskih dana imaju izuzetnu priliku da uzivaju u filmskoj umetnosti, susretima i razmeni dragocenih umetničkih iskustava“, navedeno je na zvaničnom sajtu festivala.

Film „Glumčina“ City Produkcije premijerno je prikazan na niškim Filmskim susretima, a nakon toga je započeo uspešan festivalski život. Film Glumčina je rađen po knjizi glumca Milana Cacija Mihailovića, koji je dugo godina sarađivao i družio se sa Radmilovićem.

O glumcu, dramskom pesniku, pustolovu Zoranu Radmiloviću, valja i govoriti i ćutati – napisao je svojevremeno Muharem Pervić.

„Valja ga se sećati u ljubičastoj tami pozorišnog spektakla i tamnoj noći kada se vraćao svom domu. Kako god valja ga se sećati.“

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x