Dokumentarac ‘Narodni glumac’ večeras premijerno na kanalu Film klub

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo
Podelite vest

Film o legenarnom glumcu Živojinu Žiki Milenkoviću večeras od 20 sati imaće svoju TV premijeru na kanalu FILM KLUB. Film producenta Olivera Paunovića, u režiji Vladimira Ristića, premijerno je bio prikazan na ovogodišnjim 58.  Filmskim susretima u Nišu.

“Narodni glumac” je film o doajenu filmske i pozorišne scene Živojinu Žiki Milenkoviću. Scenario i režiju potpisuje Vladimir Ristić, a direktor fotografije je Vanja Zelenski.

„Film je omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je biografija, kako lična tako i profesionalna, zaista zadivljujuća. Žika je obeležio jednu epohu i ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom filmu, TV serijama i na pozorišnoj sceni. Snimajući razgovore s ljudima koji su sarađivali s njim, saznao sam koliko je bio voljen i poštovan od kolega ali i od običnih ljudi, komšija, s kojima je delio svakodnevnicu“, rekao je Vladimir Ristić.

U filmu o Žiki svoja sećanja na njega podelili su Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi.

„Posebnu draž filmu daje Živojin Žika Milenković Junior, glumčev unuk, koji nam je približio privatnu i porodičnu sliku svog čuvenog dede“, dodao je Ristić.

Film obiluje insertima iz arhivskih emisija RTS-a, filmova, serija i pozorišnih predstava, kao i brojnih intervjua koji su, kao vrhunsko svedočanstvo, ostali iza ovog sjajnog umetnika.

Žika Milenković se rodio u Nišu i tu počeo glumačku karijeru u Narodnom pozorištu. Jedno vreme radio je i kao profesor književnosti u svom gradu. Кasnije prelazi u Beograd u Beogradsko dramsko pozorište, kojim je kratko i upravljao.

Snimio je više od 30 filmova, 300 televizijskih emisija (drama i serija) i glumio u oko 150 pozorišnih predstava.

Uloge poput Soće u seriji Vruć vetar, Vasića u Više od igre, Cvetka u seriji Ljubav na seoski način, odredile su ga kao glumca rođenog za komediju. Današnjoj publici je najbliži kao Garac u Srećnim ljudima, kao i deda Trajko u Porodičnom blagu.

Njagove glumačke kreacije ostale su upamćene i u filmovima Кako je propao rokenrol, Balkan ekspres 2, Tesna koža 3, Neka čudna zemlja, Hajde da se volimo, I to će proći, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Кako sam sistematski uništen od idiota….

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x