Dokumentarac “Narodni glumac” premijerno u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Nakon što je odlično prihvaćen na Filmsim susretima u Nišu, film “Narodni glumac”, autora Vladimira Ristića o čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu, premijerno će biti prikazan u Domu sindikata u Beogradu 3. oktobra sa početkom od 20:30 časova u okviru Festivala drama i serija – FEDIS .

Film o čuvenom Nišliji, koji će biti upamćen po mnogobrojnim ulogama, ugledao je svetlost dana zahvaljujući niškoj produkciji i producentu Oliveru Paunoviću.

„Uglavnom gledam da radim filmove o poznatim Nišlijama koji su ostavili neki trag u našem Gradu, bilo da su to glumici, sportisti ili nešto drugo. Mislim da se na taj način kroz dokumentarni fim odužimo tim ljudima, onda i budućim pokolenjima poklonimo zapisano ko su bili oni. Mlađe generacije ga se sećaju iz serija „Srećni ljudi“ i „Porodično blago“. Žika je bio veličina, ex – yu i srpske glume, a pritom je bio Nišlija“, pojašnjava Paunović.

Kako nam je objasnio reditelj Vladimir Ristić film predstavlja omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je kako lična tako i profesionalna biografija zaista zadivljujuća. Kroz film publiku vodi Žikin unuk, koji se takođe zove Žika Milenković.

„Zahvaljujići mom dedi koji mi je bio kao otac koga nisam imao, postao sam čovek kakav sam danas. Hteo bih i da se zahvalim Oliveru i celoj ekipi što su našli načina da ožive čoveka koga su gotovo svi zaboravili, nažalost“, kazao je Živojin Žika Milenković.

Između ostalih u filmu govore Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom.

Milenković se rodio u Nišu, i tu počeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu. Žika Milenković je jedno vreme radio i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd gde je bio deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava.

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x