Dodeljivanjem nagrada i prikazivanjem filma ‘Ruski konzul’ završen 52. FEST

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Međunarodni filmski festival “FEST”, koji je ove godine po 52. put održan u Beogradu, završen je prikazivanjem filma “Ruski konzul” reditelja Miroslava Lekića u MTS Dvorani.

Najbolji film po oceni žirija Glavnog takmičarskog programa 52. FEST-a je “Gospodar” Jurija Bikova, dok je najuspešnije ostvarenje ovogodišnjeg festivala “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića kome su pripala tri priznanja, među kojima i “Beogradski pobednik” za najbolju režiju.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, kako je saopštio festival, činili su glumac Radivoje Raša Bukvić, reditelj Zrinko Ogresta, direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, scenaristkinja Biljana Maksić i glumac Marko Grabež.

Nagradu za najbolji scenario dobile su Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić za film “Sveta porodica”, nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Ivani Vuković za ulogu u filmu “Za danas toliko”, najbolja muška uloga Salehu Bakriju za film “Nastavnik”, dok je nagradu za najbolji debi dobila Katalin Moldovai za režiju filma “Bez vazduha”.

Politikina nagrada “Milutin Čolić” na 52. FEST-u 2024. godine, za reditelja najboljeg srpskog filma u Festovim programima dodeljena je Marku Đorđeviću za film “Za danas toliko”. Nagradu “FEDEORA” za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu osvojio je film “Radnička klasa ide u pakao” u režiji Mladena Đorđevića.

Nagradu publike za najbolji evropski film, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, osvojio je film rediteljke Vlatke Vorkapić “Sveta porodica”. Nagrada “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala pripala je Mladenu Đorđeviću za film “Radnička klasa ide u pakao”.

Program ovogodišnjeg FEST-a održavao se u šest dvorana i osam bioskopskih sala, uz posebna prikazivanja i u Centru “Sava”.

FEST je zvanično zatvorio umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, navodeći da taj festival nastavlja da radi ono što mu je dužnost, a to je “da pokreće mlađe genaracije ka njegovom veličanstvu filmu”.

“Divno je što Beograd ima FEST, divno je što ima te mlade ljude koji prepoznaju privileguju da na jednom mestu možete za 10 dana da se prošetate kroz sve ono što je obeležilo filmsku sezonu za nama i što dolazi iz svih krajeva sveta”, rekao je Pantelić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x